EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сачева: Най-много 7% безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сачева: Най-много 7% безработица

mail17:05 | 02.12.2020прегледи 440 коментарикоментари 0


Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат на бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки.

"Очакваме известен ръст на безработицата, но не очакваме да се случи нещо катастрофално да края на годината. Не очакваме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%", категорична беше тя и посочи, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-много са в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Няма никакъв риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, подчерта министърът на труда и социалната политика: "С 11 400 по-малко са приетите болничните листове, ако направим сравнение със същия период на миналата година. С близо 378 хиляди са по-малко за 2020 г., в сравнение с 2019-а".

Сачева изтъкна, че поддържа тезата, че на 21-ви декември трябва да започне отваряне на бизнесите: "Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Всичко е въпрос на общо разбиране за необходимостта от дисциплина и спазване на мерките, за да не се налага да затягаме още коланите след края на този локдаун". "Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго", посочи министър Сачева. Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно, но един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg