EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саудитски фонд купил акции на „Тесла“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саудитски фонд купил акции на „Тесла“

mail17:33 | 13.08.2018прегледи 645 коментарикоментари 0


Фондът за национално благосъстояние на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) от началото на годината е придобил между 3% и 5% от акциите на американския производител на електромобили и слънчеви батерии „Тесла“, съобщава „Файненшъл таймс“, позовавайки се на информирани източници.

Обемът на инвестициите се оценява на около 1,7-2,9 милиарда долара, изхождайки от котировките на „Тесла“ при приключването на търговията в понеделник. От началото на годината капитализацията на компанията е нараснала с 16% до 58,07 милиарда долара.

Делът на PIF не надхвърля 5% - прагът, при който инвеститорите са задължени да разкриват информация за сделката. Ако информацията е вярна, саудитският фонд в момента влиза сред 8-те най-големи акционери в компанията на Илон Мъск. PIF активно инвестира в многообещаващи високотехнологични компании. По-конкретно, фондът е вложил 3,5 милиарда долара в „Юбер“, предоставил е 45 милиарда долара на фонда SoftBank Vision Fund и е инвестирал 400 милиона долара в американския производител на очила Magic Leap.

Членовете на управителния съвет на Tesla обмислят предложението на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск да направи производителя на електрически автомобили и соларни панели частна компания, предаде Асошиейтед прес.

Шест от деветимата членове на управителния съвет посочиха днес в изявление, че Мъск е започнал да обсъжда тази стъпка с борда миналата седмица. По време на разговорите се е разисквал и въпросът как дългосрочните интереси на Tesla ще бъдат по-добре защитени, ако тя стане частна компания. Според изявлението членовете на управителния съвет са се срещали няколко пъти, обсъдено е било и финансирането на тази стъпка. Мъск, брат му Кимбъл и директорът Стив Джърветсън не бяха включени в изявлението.

Ексцентричният Мъск хвърли бомбата във вторник в Туитър, като написа "Обмислям да направя Tesla частна за 420 долара. Финансирането е осигурено". След тези съобщения акциите на Tesla се покачиха, но изявлението на Мъск в Туитър породи въпроси в социалните медии дали той говори сериозно. Ройтерс отбелязва, че става дума за 420 долара на акция или общо 72 млрд. долара. Акциите на компанията поскъпнаха със 7 процента след съобщението.

/БГНЕС, БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg