EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саудитска Арабия увеличава производството на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саудитска Арабия увеличава производството на петрол

mail16:40 | 10.06.2011прегледи 650 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия ще вдигне добива на петрол от 8.8 на 10 млн. барела дневно още от месец юли, съобщава саудитския вестник Ал Хаят, цитиран от darikfinance.bg. След като предложението за колективно повишаване на производството в рамките на ОПЕК, страната възнамерява да предприеме действия извън политиката на картела.
Изданието се позовава на официални източници, чиито имена остават неназовани, като информацията не е потвърдена от властите в Саудитска Арабия.
Предприемайки такова действие Саудитска Арабия може би цели да покаже, че тя не е държава, която може току-така да бъде пренебрегвана - мнение на енергиен анализатор, поместено във вестника. От тук нататък или останалите страни-производителки на петрол ще последват страната или ще се окажат през проблем.
В сряда дванадесетте страни от картела на ОПЕК се събраха във Виена, за да обсъдят възможността за увеличаване на добива, като зад предложението застанаха още Кувейт и Обединените Арабски емирства. Предложението бе блокирано от седем държави, включително Иран, Венецуела и Алжир. Двата лагера си нанесоха взаимно обвинения за провала на срещата.
Според представителя на Саудитска Арабия противниците на идеята са действали на инат. Според представителят на Иран пък предложението е дошло под натиска на страни като САЩ, които имат нужда от по-евтин петрол.
Саудитска Арабия има потенциал да помпи по 10 млн. барела, като последно го е правила преди десет години. Статистиките показват, че пик в добива до 9.7 млн. барела е имало и през юли 2008 година, когато цента на нефта бе $ 147 за барел.
Държавата е единствената, която има по-голям неизползван капацитет за добив на петрол. Запитан след конференцията във Виена дали може да задейства инсталациите веднага, представителят на Саудитска Арабия е отговорил пред журналистите: "Само ми пратете клиент и не се притеснявайте за количеството!".
В момента страната предлага повече петрол на рафинериите в Азия, като Китай е сред страните, чийто икономически ръст е в основата на по-голямото глобално потребление на петрол.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg