EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Сауди Арамко" не се отказва от планираното IPO

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Сауди Арамко" не се отказва от планираното IPO

mail09:35 | 27.09.2019прегледи 924 коментарикоментари 0


Богати семейства в Саудитска Арабия са принуждавани да инвестират в петролната компания "Сауди Арамко", чиито съоръжения бяха ударени през миналия уикенд, съобщи "Файненшъл таймс". Въпреки че все още не е ясно кога ще започне борсовата търговия с акции на компанията, от Рияд са категорични, че планираното първично публично предлагане (IPO) няма да закъснее заради въздушните атаки, с които петролните добиви на компанията се свиха наполовина. Целта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман е компанията да достигне оценка от два трилиона долара, макар много експерти да прогнозираха, че по-достижима е стойността от трилион и половина долара. Саудитски правителствен източник категорично отрече да е имало натиск срещу богати фамилии в Рияд.

Саудитската петролна компания "Сауди Арамко" ( Saudi Aramco) е уверена, че ще се възобнови напълно производство си до края на септември в петролното находище "Хурайс", съобщи изпълнителният директор на компанията. "Хурайс" е едно от двете големи петролни съоръжения на "Сауди Арамко", заедно с находището Абкаяк, които бяха подложени на въздушни атаки преди дни, довели до драматично намаляване наполовина (или с 5,7 млн. барела дневно) на петролното производство в Саудитска Арабия.

"Арамко" е доставила оборудване от САЩ и Европа за възстановяване на повредените съоръжения, посочи Фахад Абдулкарим, генерален мениджър на петролната компания  за оперативната ѝ дейност в южната зона, по време на организирана от държавната фирма обиколка на международни репортери. На репортери на Ройтерс бяха показани ремонтни дейности, включващи кранове, издигнати около две изгорели стабилизиращи колони, които са част от блокове за разделяне на нефт и газ, както и разтопени от въздушните атаки тръбопроводи. "Работим неуморно 24 часа 7 дни в седмицата", отбеляза Абдулкарим и допълни, че нарушеното производството е било възстановено на 30% само 24 часа след самите атаки на 14-ти септември.

Вицепрезидентът на компанията за нефтените операции в южната зона - Халид Бурайк също изразни увереност, че "Сауди Армако" ще възстанови пълния си производствен капацитет в находището Абкаяк, което едно от най-големите съоръжения за преработка на петрол в света и което понесе още по-значителни щети от въздушните удари на 14-ти септември. По-рано бяха цитирани информации, според които "Сауди Арабия" е близо до възстановяване на 70% от загубеното производство в размер на 5,7 млн. барела на ден и че очаква до 2-3 седмици да се върне към пълния си производствен капацитет.

Въпреки всички тези изявления, инвеститори и анализатори продължават да се съмняват в способността за бързо възстановяване на производствените мощности. Техните съмнения изглежда подкрепени от информация, според която Саудитска Арабия обмисля да внася петрол от свои съседи, включително цели 20 млн. барела от Ирак, тъй като продължава да изпитва затруднения при възстановяване на своя производствен капацитет.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg