EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саркози е за повече инвестиции в ядрената енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саркози е за повече инвестиции в ядрената енергетика

mail09:17 | 09.03.2010прегледи 1185 коментарикоментари 0


Бедните страни имат нужда от ядрена енергия, заяви френският президент Никола Саркози, призовавайки богатите кредитори да помогнат да се финансира световната експанзия на ядрената енергия. Това е в интерес на борбата с климатичните промени и за да се задоволи все по-големия глад в света за енергия, предаде Асошиейтед прес.
Саркози отхвърли като "егоистично" становището на богатите страни, че бедните нямат право на ядрена технология, защото не може да им се има доверие, че те ще я поддържат безопасна. "Това значи да се затвори вратата пред прогреса и по-добрия живот за онези, които нямат нищо", каза френският президент и добави, че ядрената енергия трябва бъде "циментът на новата международна солидарност". Саркози заяви, че
международните финансови институции трябва да играят водеща роля във финансирането на ядрени проекти. Той призова Световната банка и други световни кредитни институции да помогнат за финансиране на ядрени инвестиции в развиващите се страни.
Българският министър на енергетиката Трайчо Трайков приветства тази идея, предаде Асошиейтед прес. Многонационалното участие във финансирането на ядрената енергетика ще има по-голям ефект, като повлияе на възприемането на подобни проекти от други кредитни институции - от търговските банки, които се въздържат точно поради подобни схващания, каза Трайков, цитиран от Асошиейтед прес.   
Във Франция ще бъде създаден Международен институт за ядрена енергетика, който ще обедини най-добрите френски изследователи в тази област, заяви още Саркози, съобщи ИТАР-ТАСС. Институтът ще подготвя професионалисти за атомната промишленост от цял свят. Той ще се включи в международната мрежа от центрове за подготовка на кадри, каквито предстои да бъдат открити в редица държави.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg