EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С.Арабия прави ислямска военна коалиция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С.Арабия прави ислямска военна коалиция

mail11:10 | 15.12.2015прегледи 1197 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия обяви създаването на ислямска военна коалиция за борба с тероризма, съобщи саудитската агенция СПА, цитирана от световните агенции и БТА.
Коалицията ще е съставена от 34 държави, а оперативният й команден център ще е в Рияд.
В нея участват държави с големи и опитни армии като Пакистан, Турция и Египет. Сред 34 страни членки има държави, разкъсвани от военни конфликти, като Либия и Йемен. Африкански държави, страдащи от терористични атаки, като Мали, Чад, Сомалия и Нигерия също са в групата. По-малки страни в коалицията са Малдивите и Бахрейн. От държавите от Персийския залив участват Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства. Сред страните - членки на този военен съюз, са още Йордания, Судан, Ливан, Мароко и Малайзия. В коалицията фигурира и държава, в която мюсюлманите не са преобладаващо мнозинство - Бенин. От списъка отсъстват саудитският регионален противник Иран и саудитският съсед Оман. Ирак и Сирия, чиито въоръжени сили се борят срещу групировката "Ислямска държава" и са съюзници на Иран, също не са част от коалицията.
Регионалният противник на Саудитска Арабия, Иран, не е част от коалицията.
В разпространено от СПА съобщение за създаването на коалицията се казва, че тероризмът потъпква честта и правата на човека, особено правото на живот и правото на сигурност.
"Ще се борим срещу всяка терористична организация, не само срещу "Ислямска държава", заяви министърът на отбраната принц Мохамед ибн Салман на пресконференция.
"В момента всяка мюсюлманска страна се бори с тероризма самостоятелно, така че е много важно да координираме усилията си", каза той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg