EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

С.Арабия планира да намали износа на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С.Арабия планира да намали износа на петрол

mail16:40 | 10.01.2019прегледи 671 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия планира да намали рязко износа на суров петрол до около 7,1 млн. барела дневно до края на януари, като се надява по този начин да допринесе за повишаване на цените обратно към и дори над 80 долара за барел, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани официални представители от ОПЕК.

Новата стратегия идва в момент, когато кралството се стреми да покрие голямо увеличаване на държавните разходи. През миналия месец властите с Риад посочиха, че очакват нарастване на техните разходите със 7% през 2019 година (еквивалент на около 20 млрд. долара), докато страната се бори да финансира амбициозни планове за диверсификация на икономиката си спрямо петролните продукти.

Наред с други водещи производители, Саудитска Арабия също претърпя рязък ценови спад от октомври насам с оглед на свръхпредлагане на суров петрол. Бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги от саудитските агенти през октомври също обезкуражи редица чуждестранни компании да работят в кралството и да инвестират в плановете на Риад за икономическо развитие.

Според официален представител на ОПЕК, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", новият саудитски бюджет изисква цените на петрола да нараснат до $95 за барел, като кралството би било удовлетворено и от цени между $80 до $85 за барел.

За да покрие предложените държавни разходи за настоящата година, Рияд ще намали износа на суров петрол с до 800 хиляди барела дневно спрямо ноемврийските нива. През миналия месец (декември) Саудитска Арабия е изнесла около 7,3 милиона барела суров петрол на ден. Това вече представлява значително понижение спрямо експорт за около 7,9 милиона барела дневно през ноември и 7,7 милиона барела през октомври.

Цитираният от "Уолстрий джърнъл" официален представител на ОПЕК също така посочва, че най-голямо намаление на износа на саудитска петрол ще бъде в посока САЩ, а самото цялостно съкращаване на експорта би надхвърлило поетият от Риад шестмесечен ангажимент, който е част от сумарно намаляване на производството на петрол в рамките на формата "ОПЕК +" с общо 1,2 млн. барела на ден.

По време на среща на ОПЕК в началото на декември Саудитска Арабия се съгласи да намали производството си с 2,5% в сравнение с нивата от октомври, стартирайки от януари 2019 година. Малко по-късно от Риад дори актуализираха целта си намаляване на добивите с 3%. Но планираното агресивно съкращаване на износа - най-важният компонент на предлагане, тъй като той засяга директно световните петролни пазари - би трябвало да доведе до намаляване на експорта на саудитски суров петрол с до 7,8%, изчислява "Уолстрийт джърнъл".

Представители на ОПЕК заявиха, че е малко вероятно новите усилия да повишат в краткосрочен план цените до желаното от Риад ниво. Според тях обаче, цени на суровия петрол от 80 долара за барел могат да станат възможни през втората половина на настоящата година годината, когато повече анализаторите прогнозират увеличаване на търсенето на петрол.

Информацията на "Уолстрийт джърнъл", че Саудитска Арабия планира да задълбочи съкращаването на своя износ допринесе за поредно поскъпване на петрола, като в края на търговията в понеделник фючърсите на Брент с доставка през март се повишиха с 0,5% към 57,33 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 1,2% към 48,52 долара за барел.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg