EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сапарева баня: 103-градусов гейзер ремонтиран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сапарева баня: 103-градусов гейзер ремонтиран

mail18:20 | 15.04.2021прегледи 1252 коментарикоментари 0


Приключиха ремонтите по съоръженията на минералния 103-градусов гейзер, който е символ емблема на Сапарева баня. За цялостното възстановяване на терена и площадката около изригващия на всеки 20 секунди гейзер, ще са необходими около 300 000 лева, каза кметът на курортния град Калин Гелев. Ремонт на съоръженията при сондирания на 456 м под земята минерален гейзер не беше правен от 1960 г., а течовете и загубите на минерална вода се увеличаваха, често ставаха и аварии.

Необходимите за ремонта кранове, тръби, връзки са внос от Полша. Ремонтните дейности продължиха около месец. Кметът на общината Калин Гелев заяви:

„Това, което беше най-сложното и най-належащото – сондажната тръба да се овладее налягането, е свършено. Заради големите течове, които е имало и заради пилеенето на водата“.

Има изготвен проект и за промяна на визията на скулптурно-архитектурното решение за Гейзера с амфитеатър наблизо: „Имаме някакви идеи, които са на етап идеен проект – 4-5 варианта вече имаме, получили сме разработки от различни архитекти, ще се търси финансиране, посочи Гелев.

Гейзер-фонтан

Носителят на рекорда в българската природа за най-гореща вода "Гейзера-фонтан" с температура 103С. Разположен в ниската част на склона на Рила планина той е стълб - височина, който се конкурира с високата планина. Една водна мъгла, издигаща се на фона на зелената планина. Стелещ се пушек, обгръща капките - диаманти, за да ги скрие отново в дълбините на земята.

В описанието на Община Сапарева баня пише още:

А тази загадъчна фигура, която се издига в парата, не е ли образът на богинята на Земята? Тя ли пуска и спира тласъците на водата? Не! Не е възможно! Този тътен, грохот, плющене и пеене на капките вода не идва от нея. Идва от водата. Тя е жива вода. Жива вода!

Снимки на гейзера-фонтан вижте в галерията.


Снимки: Община Сапарева баня 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150