EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Санкциите срещу РЦБ започнаха днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санкциите срещу РЦБ започнаха днес

mail15:55 | 28.02.2022прегледи 974 коментарикоментари 0


Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила рано тази сутрин. Това е посочено в Официалния вестник на ЕС, предаде ДПА.

Санкциите включват забрана за трансакции с руски финансови институции, посочи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Всички активи на банката в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва ДПА. 

Европейските санкции заедно с тези на партньорите от Г-7 означават, че около половината от финансовите резерви на РЦБ ще бъдат замразени, посочи снощи шефът на европейската дипломация. Според експерти това означава, че Русия няма да може повече да използва валутните си резерви, за да стабилизира рублата.

Все пак не всички резерви на РЦБ ще бъдат блокирани, посочи Борел. Той изтъкна, че намиращите се в Москва или Китай не могат да бъдат блокирани, а през последните месеци Русия е трупала резерви именно в страни, където те няма да бъдат блокирани.

Очаква се по-късно днес в сила да влезе и изключването на руски банки от системата SWIFT.

Изненадващо към санкциите може да се присъедини и Швейцария, след като президента Игнацио Касис обяви, че е "твърде възможно" правителството днес да реши да замрази руските активи в страната, предаде швейцарската агенция Ес Де А.

Какво притежава Руската централна банка?

Meждyнapoднитe peзepви нa Pycия ce cъcтoят oт мoнeтapнo злaтo, чyждecтpaнни вaлyти и cпeциaлни пpaвa нa тиpaж, пocлeднитe oт ĸoитo ca нa paзпoлoжeниe нa цeнтpaлнaтa бaнĸa и пpaвитeлcтвoтo.

Baлyтнитe peзepви нa Pycия нapacнaxa cъc $7,7 милиapдa, ĸaтo oбщитe вaлyтни aĸтиви нa cтpaнaтa дocтигнaxa peĸopднитe $638,2 милиapдa. Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Pycĸaтa фeдepaция, цитиpaни oт мecтнитe мeдии.

Общите златни резерви на страната като част от валутните ѝ наличности са се увеличили до 22,9% , показват данните на Централната банка на Русия. 

Руските златни резерви възлизат на 128,5 млрд. долара спрямо 124,6 млрд. в американски долари. Активите в евро също се свиват до 29,5% от общите резерви, а тези в китайски юани спадат до 12,2%.

Общите на Русия от злато  запаси остават на ниво от 73,9 млн. унции. Увеличението на стойността на златните ѝ резерви се дължи на поскъпването на златото, което приключи 2020 г. с ръст от 25%.

Одиторите съобщиха, че "обемът на международните резерви на Русия надвишава $618,2 млрд. (към 1 септември 2021 г.)", което е "исторически рекорд – за цялото време на съществуване Банката на Русия не са постигани такива показатели", предаде РИА "Новости".

По данни на Сметната палата от началото на 2015 г. резервите са нараснали с $235 млрд.: "Към момента Русия заема пето място в света по обеми на международните резерви. Пред нея са само Китай, Япония, Швейцария и Индия", пише "Взгляд".

От ведомството отбелязват, че за последните години Русия значително е увеличила делът на златото в своите международни резерви – от 7,8% в началото на 2014 г. на 23,3% в края на 2020 година.

"Освен злато и чуждестранна валута в състава на руските резерви влизат и специални правила на тираж – резервно платежно средство, емитирано от Международния валутен фонд. Тяхната сума също значително се е увеличила: от $7 млрд, до $24,6 млрд.", се казва в съобщението.

От Сметната палата отбелязват, че Банката на Русия е постигнала целите на управление на резервите, като е постигнала обезпечение на оптималното съчетание на тяхната сигурност, ликвидност и доходност. Регулаторът е създал "ключови елементи за управление на валутните резерви, провел е мероприятия по усъвършенстване на нормативните и методически бази, създадени са условия за изпълнение на възложените функции".

Caмo мeждy 7 и 14 янyapи тaзи гoдинa мeждyнapoднитe peзepви нa Pycия ca нapacнaли c 1,2%, coчaт пocлeднитe дaнни нa peгyлaтopa.

Ha 7 янyapи тexният oбeм възлизa нa $630,5 милиapдa. Cпopeд финaнcoвитe eĸcпepти cĸoĸът e peзyлтaт oт плaниpaни пoĸyпĸи нa чyждecтpaннa вaлyтa и пoлoжитeлнa пpeoцeнĸa нa пaзapa.

Увeличeниeтo дoвeдe дo изĸaчвaнeтo нa Pycия oт пeтo дo чeтвъpтo мяcтo в cпиcъĸa нa нaй-гoлeмитe пpитeжaтeли нa чyждecтpaнни peзepви в cвeтa. Πpoмянaтa ce дължи и нa тoвa, чe Индия, ĸoятo пpeди тoвa пpитeжaвaшe чeтвъpтитe пo гoлeминa peзepви, нaмaли зaпacитe cи пpeз пъpвaтa ceдмицa нa янyapи.

Meждyнapoднитe peзepви нa Pycия ce cъcтoят oт мoнeтapнo злaтo, чyждecтpaнни вaлyти и cпeциaлни пpaвa нa тиpaж, пocлeднитe oт ĸoитo ca нa paзпoлoжeниe нa цeнтpaлнaтa бaнĸa и пpaвитeлcтвoтo.
Πpeз пocлeднитe шecт гoдини pycĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa пoчти yдвoи peзepвитe cи. 

Сега тя е натрупала златен резерв от  близо 2000 тона злато и е много вероятно скоро да премине тази марка. Делът на златото в общите златни и валутни резерви на страната е нараснал десет пъти през последните години

Елвира Набулина, управител на Централната банка на Русия (ЦБР), на пресконференция днес:

- Голямото търсене на пари в брой доведе банковата система до структурен дефицит на ликвидност

- ЦБР проведе валутни интервенции миналата седмица, за да поддържа рублата, но днес вече не може да прави интервенции заради санкциите

- Вместо това ЦБР задължи износителите да обменят 80% от валутните приходи в рубли и въведе капиталов контрол

- Условията в Русия се промениха драматично, рублата пада, което ще увеличи допълнително и без това високата инфлация

- ЦБР облекчи регулаторните изисквания към банките, за да им помогне да преодолеят трудния период. Банките няма да правят пазарна преоценка на своите инвестиции, т.е. няма да отчитат загубите, които са натрупали от срива на цените на руските ценни книжа.

- Набулина увери вложителите, че парите им са на сигурно място

- ЦБР насърчи банките да не спират кредитирането (но при 20% основна лихва кой ли ще иска да вземе кредит)

Какво прави ЕС ?

ЕС и неговите партньори работят, за да осуетят способността на Путин да финансира своята военна машина, се отбелязва в изявление на председателя Фон дер Лайен снощи относно по-нататъшни мерки в отговор на руското нашествие в Украйна.  Тя предложи следните мерки:

Първо, ангажираме се, че определен брой руски банки ще бъдат извадени от системата SWIFT. Това означава, че тези банки са изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да извършват дейност в световен мащаб. SWIFT е доминиращата световна междубанкова платежна система. Прекъсването на дейността на банките ще им попречи да извършват по-голямата част от финансовите си трансакции в световен мащаб и на практика ще блокира руския износ и внос.

Второ, ще спрем Путин да използва финансовите си резерви за военни цели. Ще парализираме активите на централната банка на Русия. Това ще замрази неговите трансакции и ще направи невъзможно за Централната банка да продава активите си.

И накрая, ще забраним на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки ще навредят значително на способността на Путин да финансира войната си. Те ще имат отрицателно въздействие върху икономиката.

Икономистът Лъчезар Богданов:.  ·

Ефект от финансовите санкции до момента (понеделник сутрин):

- Централната банка на Русия (ЦБР) повиши основната лихва от 9.5% до 20%;

- Министерството на финансите и Централната банка на Русия налагат капиталови контроли, задължават фирмите да продават 80% от приходите си във валута за рубли и забраняват на брокерите да продават ценни книжа, притежавани от чужденци;

- ЕЦБ на практика затвори Сбербанк – европейското подразделение на най-голямата руска банка;

- Deutsche Boerse (фондовата борса на Германия) спира търговията с акции и облигации на широк кръг руски банки и компании

- Рублата губи от 20 до 35% (в зависимост от момента) от стойността си спрямо основните валути

- Руските авиокомпании не летят до и над ЕС и рискуват да загубят взетите на лизинг самолети


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg