EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Санкции заради ваучери за гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санкции заради ваучери за гориво

mail14:00 | 08.05.2014прегледи 1276 коментарикоментари 0


Земеделски производители, които използват не по предназначение ваучери за гориво или газьол, закупен с такива ваучери, ще се наказват с глоба за физически лица от 2000 до  5000 лева, а за юридически лица с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева. Същата санкция ще се налага и на земеделски производители, които в нарушение на закона получат ваучери за гориво. Това реши парламентът, който прие на второ четене  промени в Закона за подпомагането на земеделските производители, съобщи БТА.
Измененията са внесени от Светла Бъчварова /Коалиция за България/ и група народни представители. Земеделският производител е длъжен също да възстанови номиналната стойност на получените ваучери заедно със законната лихва от датата на получаването им.
С измененията се забранява преобразуването и разораването на постоянно затревени площи. При нарушение глобата или имуществената санкция е от 500 до 10 000 лева. Предвидено е и задължение за земеделските стопани в 6-месечен срок пасищата да бъдат възстановени.
До 25 на сто от сумите, получени в резултат на намаления и изключвания при прилагане на кръстосаното съответствие ще се считат за приход на Държавен фонд "Земеделие". Същото ще се отнася и за до 20 на сто от сумите, възстановени от бенефициенти вследствие на нередности или небрежност. Средствата ще се използват единствено за подпомагане на земеделските производители по схеми за държавни помощи.
Друга важна промяна е свързана с текстовете, определящи кръгът от лица, ползватели на земеделски земи, които могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ. Изброени са актовете, които могат да послужат за доказване на правното основание за ползване на площите, като е предвидено задължение тези актове да бъдат предварително регистрирани в специализиран софтуерен продукт. Тази регистрация ще бъде основание за вписването на информацията от заявленията за подпомагане.

Разпоредбата влиза в сила от 1 януари 2015 година. Земеделски стопани, които имат право на плащане по Схемата за единно плащане на площ през 2014 година, могат да получат подпомагане и по Схемата за преразпределително плащане. То ще се предоставя под формата на завишено плащане за първите до 30 хектара. Няма да получават преразпределително плащане кандидатите за подпомагане, за които се установи, че са разделили стопанството си с цел да се облагодетелстват.

 

 


Тагове: ваучери, гориво
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg