EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Санираните жилища + 20% по-скъпи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санираните жилища + 20% по-скъпи

mail20:30 | 21.08.2015прегледи 3443 коментарикоментари 0


Продажната стойност на санираните апартаменти се повишава с 10-15%, а в някои случаи достига дори до 20%, отчита агенция „ЕРА България“. Така например цената на саниран двустаен апартамент е с 4 000-5 000 евро по-висока от тази на неремонтираните жилища със същата квадратура.
Според експертите за покачването на продажната цена на панелните апартаменти значителен принос има Националната програма за саниране. Благодарение на нея собствениците на имоти имат възможността да извършат основни ремонтни дейности по тях без да е необходимо да разполагат с личен финансов ресурс за това. След приключването на санирането обаче биха могли да продадат жилищата си на доста по-висока цена.
Освен в резултат на санирането, цената на имотите се повишава и след извършването на предвидените в Националната програма мерки за енергийна ефективност дейност.
Експертите припомнят, че жилищата със сменена дограма, ВиК, ел. инсталации и направена външна топлоизолация, струват по-скъпо от неремонтираните в панелни блокове.
Според Антон Андонов от компанията и самите купувачи предпочитат този тип жилища, тъй като спестяват време и пари. „Клиентите са готови да заплатят около 5% повече, когато общите части на входа са ремонтирани и се поддържат в добро състояние, както и когато фасадата изглежда добре. Но има и някои често срещани трудности при взимане на общо решение за участие в програмата. Пример за това е нежеланието на част от собствениците, които са извършили саниране със собствени средства, да правят повторно ремонт, този път със средства от програмата. Санирането на цялата сграда обаче, в т.ч. на общите части, покривите и общите инсталации на целия вход допълнително оскъпяват цената на имотите.”, коментира Андонов

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg