EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Саниране на панелки = 200 хил.лв. за сграда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саниране на панелки = 200 хил.лв. за сграда

mail08:55 | 26.12.2014прегледи 4074 коментарикоментари 1


Съфинансирането от 25%, което собствениците на жилища трябва да осигуряват за мерки за енергийна ефективност на жилищата си по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 ще се осигури от държавата, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Останалите 75% остават европейско финансиране по програмата. Премиерът, вицепримиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите Павлова и Горанов разговаряха с представители на местната власт в 28-те големи града в страната. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с механизма на работа на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Един милиард лева ще бъде предоставената държавна гаранция на Българската банка за развитие, на базата на която ще бъде създаден фонд за привличане на финансов ресурс от международни финансови институции за финансиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, стана ясно след срещата. На тази основа банката ще предоставя ресурс през общините на сдруженията на собствениците и на всяка една сграда, която желае да се включи в този процес. Това предвижда механизмът на работа на новата програма. Мерките за енергийна ефективност по програмата ще бъдат финансирани 100% от държавата, така че сдруженията на собствениците няма да имат никакъв финансов ангажимент, стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова. "Ангажиментът на етажната собственост, като участник и основен Бенефициент на това държавно субсидиране е съгласно Закона за управление на етажната собственост да регистрира Сдружение на собствениците в изпълнение на закона", обясни министърът и добави, че заявявайки своя интерес и получавайки одобрение от общината, сдружението трябва да даде своето съгласие от негово име общината да извърши всички необходими дейности за обновяване на жилищната сграда Предвижда се програмата да започне със санирането на големите панелни и стоманобетонни сгради с най-малко 36 апартамента и да включва мерки за енергийна ефективност на сградата и конструктивно укрепванe на сградата, в случай на нужда. България е в най-негативните класации за енергийно неефективни сгради, сочи официалната статистика. Над 70 хиляди са панелните и стоманобетонни сгради в страната, които са с повече от 1 млн.123 хиляди жилища. 98% от панелните жилища са в градовете. "Това е значителен обем на жилища, които трябва да бъдат санирани и които се нуждаят от мерки за енергийна ефективност", подчерта министърът.

Безплатното саниране на панелните блокове ще стартира през 2015 година. Средно санирането на една сграда излиза около 200 хиляди лева, отбеляза Павлова.

 


 
Коментари
 
petrov - 25-12-2014 г. 18:38:03

Браво. Вътрешна термоизолация дава разлика от 8 градуса при -10 градуса външна температура измерена с електронен уред.Ефектът е най вече за чистия въздух при намалената консумация на печки с твърдо гориво.Ако започнат да се продават и горелки на газ пропан -бутан за камини и печки ефектът ще е пълен.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg