EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Сан Франциско - град за богати & бедни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сан Франциско - град за богати & бедни

mail07:57 | 17.11.2018прегледи 7915 коментарикоментари 0


Елица Стефанова, Калифорния

Град – декор. Там, където са снимани популярни филми като „Мисис Даутфайър” или където режисьорът и продуцент Джордж Лукас притежава имот и кафене и е заснел някои моменти от „Междузвездни войни”.

Град, където марихуаната е легализирана, но не очаквайте да я намерите в кварталния магазин.

Либерален град, поне според собствените си определения, в който има цял кварлал на LGBTO* (ако се чудите какво означава последното O, то е others) и няма нищо смущаващо да видите гол мъж да води сериозен разговор на улицата. Но за сметка на това не можете да си купите една бира, защото местата, където се продава алкохол или цигари не са на всеки ъгъл. Но пък има доста ресторанти с най-разнообразна кухня. Само че там имат навика бързо-бързо да отпратят клиентите, веднъж приключили с вечерята и питието, независимо че има достатъчно празни маси за евентуални нови клиенти.

Град с много бездомници – цели 6 хиляди при около 800 хиляди жители. Не че няма центрове и грижа за тях, но в повечето случаи те я отказват. В града се носят слухове, че от други места нарочно купуват билети на останалите без дом, за да пристигнат край океана, където хората са толерантни, а климатът – мек.

Шарен град с ясно оформени квартали – италиански, китайски (най-големият на територията на страната), руски, японски, тайвански, финансов... , и за забавления.

Прави впечатление, че азиатците са повече, но близостта с Азия си има своето обяснение за това.

Град на контрасти. IT индустрията непрекъснато се развива и в града има доста заможни хора. Именно заради тях обаче животът става все по-скъп, а имотите – практически невъзможни, дори само от гледна точка на наемите. Едно сравнително приличино жилище е между две и четири хиляди долара, а мини гараж – 800 долара. В града процъфтява и туризма и има много магазини с различни цени – от твърде скъпи до достъпни.

На този фон, в непосредствена близост до т.нар. финансов квартал с лъскавите небостъргачи е китайският квартал, където вечер, когато прозорците светнат, се вижда колко бедно е вътре и че вероятно живеят повече хора, отколкото стаичката може да побере. Много от тези обитатели са нелегални в града – впрочем местните смятат, че истинският брой на населението там е 1,8 млн. души, но официално регистрираните са цитираните по-горе.

Град, известен също с моста „Голдън Гейт” и Алкатрас – затворът-остров, където е бил дори мафиотът Ал Капоне.

Да, това е Сан Франциско. Всичко написано дотук е малко. Жив, шарен и красив. Тук можеш да се разхождаш с часове – от кея до живописните улички, да се повозиш на кабелния трамвай, да се качиш на някой небостъргач, за да се ширне пред теб океана. Хълмист град, който очевидно обича кафето, защото кафенетата на популярна американска верига са буквално на всеки ъгъл, а според някои информации броят им е над 80.

 Сан Франциско – градът, в който се влюбваш непланирано. И където искаш да се върнеш пак някой ден.

--------------------*Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални (ЛГБТ) са организации за граждански права, здраве и общностни организации, създадени, за да се борят, осигуряват и следят за гражданските и човешките права ЛГБТ хората, като малцинствена група и да подобряват условията на гей-общността.

снимки:авторът


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860