EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Само една съмнителна сделка за година?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само една съмнителна сделка за година?

mail15:25 | 16.02.2010прегледи 685 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Бързо развиващият се пазар на имоти превъръща страната ни в привлекателна дестинация за пране на значително количество пари. Това се посочва в проучване на Центъра за изследване на демокрацията.
Неприлагането на съществуващи закони от страна на задължените лица е повече от очевидно, твърдят от организацията.
За периода 2007-2008 г., например, само една съмнителна сделка е била докладвана от брокер на недвижимо имущество. В същото време, според представители на бизнеса с недвижими имоти, около половината от стойността на търгуваните жилища не се обявява официално.
Под 0,1 % от случаите на пране на пари се разследват, изчислиха от центъра. Причините за незадоволителните резултати на българските правоприлагащи органи се крият в ограничения капацитет на специализираните държавни институции. Няколкото десетки специалисти в ДАНС и ГДБОП едва ли биха могли да се справят с хилядите случаи, които трябва да се разследват, съобщават от Центъра за изледване на демокрацията.
Неспазването на вътрешни правила в частния сектор за докладване на прането на пари също компроментират ефективността на системата за противодействие. Сравнително високите разходи за частния сектор, свързани с въвеждането на такива правила, също са фактор.
Не на последно място, представителите на частния сектор -нотариуси или адвокати, са изправени пред дилемата как да привлекат и запазят клиенти, които предпочитат да работят с онези, които осигуряват „по-дискретни” и бързи сделки, посочват още от организацията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg