EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Само две банки с кредити за студенти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само две банки с кредити за студенти

mail15:40 | 31.08.2010прегледи 1734 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
От днес стартират студентските креди у нас, които са с държавна финансова подкрепа, стана ясно на пресконференция в Министерството на образованието. Банка ДСК и Райфайзенбанк ще отпускат финансиране за студенти и докторанти, което може да се използва за заплащане на семестриалните такси или за издръжка през следването . Досега у нас банките предлагаха финансиране на бъдещите висшисти и макар да се наричаха „студентски” те на практика бяха потребителски кредити. Вече за теглене на студентски заем, младежите не се нуждаят от поръчителството на родителите си. Държавата участва в този вид финансиране с гаранция от 40 млн. лв.
„Преговаряхме с всички банки у нас, но засега само две се съгласиха да участват в програмата. Сигурен съм обаче, че в бъдеще ще се включат и други трезори”, коментира Сергей Игнатов, министър на образованието.
„Тъй като печалбата за банките не е голяма от този вид кредити, засега само ние с ДСК се съгласихме да участваме”, коментира Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк.
„Нашата политика е изключително насочена към младите хора. Целта е те да се поемат от най-малка възраст. Така например имаме програми за стипендии съвместно с фондация „Буров”, която е за ученици. Сега се включваме и като даваме финансова помощ за студенти. Имаме стажантски програми, като след това много от младежите остават на работа при нас. Въпрос на фирмена политика е решението на една банка да участва в подобна програма”, коментира Виолина Маринова, председател на УС на Банка ДСК.
Студентските кредити са в лева при фиксирана лихва от 7%, като одобрението за отпускането им е до 5 работни дни. През гратисния период студентите няма да плащат главницата и лихвата по кредита. Същинското изплащане започва месец, след завършването на студента и е за период от 10 години. Студенти и докторанти могат да кандидатстват за два вида заеми - за покриване на семестриалните такси и за издръжка. Заемът за издръжка се отпуска на студенти, които имат или са осиновили дете. Ако пет години след изтичането на гратисния период по заема им се роди или осиновят и второ дете, се активира държавната гаранция и непогасените задължения се поемат от държавата. Максималната сума за този вид кредит е 240 лв. на месец.
„По предварителни проучвания 15-20% от анкетираните бъдещи висшисти са готови да се възползват от студентските кредити. За първата година очакваме, че около 20 хил. студенти и докторанти ще изтеглят такъв вид финансиране”, информира образователният министър.
„Инвестициите в знание ще ни дръпне напред”, е мнението на Момчил Андреев. „И държавата, и бизнеса трябва да поработят здраво, за да може младите хора да останат в България и да се реализират тук. Само тогава ще имаме възвращаемост”, е мнението на изпълнителния директор на Райфайзенбанк.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049