EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Само 2 млн.бежанци в най-богатите държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само 2 млн.бежанци в най-богатите държави

mail16:45 | 20.07.2016прегледи 1598 коментарикоментари 0


Най-богатите страни в света се грижат само за малък брой бежанци, съобщава германският вестник Zeit, цитиран от Инфосток. Организацията за развитие Oxfam призовава 6-те най-големи икономики в света да окажат помощ на бежанците. САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция и Великобритания са дали убежище само на около 9% от бежанците по света. Това съответства на 2,1 милиона души.

В световен мащаб броят на официално регистрираните бежанци, търсещи убежище, по данни на ООН, достига 24 милиона. Към този брой трябва да прибавим и 41 милиона души, които са със статут на вътрешно разселени лица. Според данните много по-бедните страни дават подслон на сравнително много хора, за разлика богатите индустриални страни. Така например в Йордания, Турция, Пакистан, Ливан, Южна Африка и окупираните палестински територии се намират повече от половината от регистрираните бежанци в света. По данни на Oxfam тези страни представляват едва 2% от световната икономика.

Робърт Линднер, секретар по хуманитарните кризи и конфликти в Oxfam Германия, казва, че „независимо, че Федералната република в сред гореспоменатите 6 страни, то тя има възможност за в бъдеще да окаже финансова подкрепа на страни, в които числеността на бежанците е значителна." Линднер допълва: „Когато става въпрос за защита на бежанци мнозинството на водещите 6 икономики бързо се превръща в малцинство поради трудността  за разрешаване на проблема".

Oxfam призовава за прилагането на координиран подход от страна на богатите страни за ефективната защита на бежанците. Преди предстоящите срещи на високо равнище за бежанските и миграционните движения, които ще се проведат на 19-ти и 20-ти септември в Ню Йорк, организацията стартира международна кампания, чрез която ще настоява правителствата „най-после да поемат своите хуманитарни отговорности".

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg