EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Само 10 дни стара отпуска през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само 10 дни стара отпуска през 2011

mail17:00 | 27.12.2010прегледи 2088 коментарикоментари 0


Няма единно тълкуване по въпроса колко дни от отпуска за тази година могат да се прехвърлят и да се ползват през следващата година. Според социалното министерство - до 10 дни от целия отпуск за тази година. Според синдикатите - до 10 дни, но от отпуската, полагаща се след месец август, когато влезе в сила новата разпоредба на Кодекса на труда, предаде БНР.
Изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров заяви:
"Всеки уважаващ себе си юрист знае, че отпускът се полага за отработено време. По тая логика и по тая причина, до влизането на закона в сила измененията на Кодекса на труда до 1 август включително, за тия 7 месеца според нас заработения отпуск се подчинява на старата уредба, т.е. за него няма давност , може да бъде ползван когато иска работникът, както стари отпуски от 2009, 2008, 2007 и предишни години. След 1 август влиза в сила новата уредба и от пропорционалния отпуск до края на годината, колкото има всеки един човек, могат да бъдат отлагани за 2011 година - 10 дена, останалите трябва да бъдат ползвани до края на годината, или ако не бъдат ползвани, естествено тогава ще бъдат загубени."
Директорът на Дирекция "Обществено осигуряване" в социалното министерство Емил Мирославов посочи, че заради разногласията може да се стигне до приемане на поправка в Кодекса на труда, която да тълкува специално отпуска за 2010-та:
"Струва ми се, че при много различни тълкования, ние сме се срещали със синдикатите, с други представители на министерства и ведомства, на работодателите и т.н. може би, така, в началото на януари да се потърси едно общо законодателно решение, което може да бъде да речем и някаква норма, която се отнася само и единствено за 2010 година и т.н. Но това са мои, така, хрумвания, даже не и идеи."

 


Тагове: отпуск, труд
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg