EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С. Македония ще въведе 98 евро социална пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С. Македония ще въведе 98 евро социална пенсия

mail14:40 | 13.03.2019прегледи 1165 коментарикоментари 0


Правителството на Северна Македония внесе в парламента законопроект за въвеждане на социални пенсии, който ще бъде обсъден по бързата процедура, съобщи Телевизия 24.  Според законопроекта всички жени и мъже на възраст над 65 години, които не са изпълнили условията за пенсия и нямат нито един ден трудов стаж, тази година ще получат социални пенсии. Това не се отнася за тези, които са в брак или живеят с извънбрачен партньор, който получава пенсия. Според правителството тази категория граждани не са социално слаби.

Социалната пенсия ще бъде в размер 6000 денара /98 евро/ месечно и веднъж годишно ще се актуализира. Условията за получаване на социална пенсия са лицето да е гражданин на Северна Македония и да е живяло там през последните 15 години, да няма недвижима собственост, от която може да се издържа, да не получава пенсия в друга държава и да не е имало други приходи през последните три месеца преди подаване на молбата. Получателите на социална пенсия ще имат право и на 1000 денара месечно за отопление в периода от октомври до март.

Засега няма информация колко души имат право на социална пенсия и какви средства ще трябва да се заделят от бюджета. Социалната пенсия няма да се изплаща от националния осигурителен институт, а от центровете за социална помощ.

Минималната пенсия в Република Македония за лица с трудов стаж най-малко 15 години е 8800 денара, или само с 2800 повече от социалната.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ смята, че законопроектът е крайно популистки и с него се манипулират социално слабите граждани, за да се печелят гласовете им за изборите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg