EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С. Арабия: Слаб ръст на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С. Арабия: Слаб ръст на БВП

mail15:40 | 04.08.2023прегледи 895 коментарикоментари 0


Икономиката на Саудитска Арабия се е забавила през второто тримесечие, тъй като съкращенията в добива на петрол и спадът на цените му са оказали влияние върху една от най-бързо развиващите се страни от Г-20, предаде Си Ен Би Си.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Рияд е нараснал на годишна основа с 1,1 на сто през второто тримесечие, съобщи Главното статистическо управление на Саудитска Арабия. Това е спад спрямо 3,8 на сто през предходното  тримесечие и 11,2 на сто през същия период на 2022 година. 

Непетролният сектор, където Саудитска Арабия е насочила социално-икономическите си реформи, начело на които е принц Мохамед бин Салман с неговата програма за диверсификация на икономиката "Визия 2030", е нараснал с 5,5 на сто през второто тримесечие. 

Зависимият от въглеводородите Рияд обаче е отчел свиване с 4,2 на сто в частта от БВП, генерирана от непетролния сектор, през второто тримесечие под тежестта на по-ниските цени на петрола на сверовния пазар и доброволното съкращаване на добива.

Цените на петрола скочиха миналата година, след като инвазията на Москва в Украйна и последвалите международни санкции лишиха много западни страни от доставки на руски петрол. Водещият износител на петрол в света се възползва тогава както от повишаването на фиксираните цени, така и от нарасналото търсене на петрол от Саудитска Арабия. 

Международният валутен фонд (МВФ) определи Саудитска Арабия като най-бързо развиващата се икономика сред  страните в Г-20 за 2022 г. с общ растеж от 8,7 на сто миналата година.

Миналата седмица седмица обаче вашингтонската институция понижи прогнозата си за растежа на БВП на Рияд от 8,7 на сто през 2022 година до 1,9 на сто през 2023 година в прогнозите си за световната икономика, публикувани на 25 юли. 

Забавянето на икономиката на Саудитска Арабия ще се отрази на общите резултати на Близкия изток и Централноазиатския регион, където МВФ очаква растеж от едва 2,5 на сто тази година спрямо 5,4 на сто през 2022 година. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg