EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С. Арабия се ориентира към водорода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С. Арабия се ориентира към водорода

mail15:01 | 01.03.2022прегледи 1058 коментарикоментари 0


На северозападното крайбрежие на Саудитска Арабия се планира да бъде изтигнат завод за производство на водород, който ще струва няколко милиарда долара - част от усилията на водещия износител на петрол в света да се превърне и в основен производител на този източник на чиста енергия. Ако новото съоръжение постигне целта си да произвежда 650 тона дневно "зелен" водород, то това ще стане най-големия подобен завод в глобален мащаб. 

Мащабното строителство в град Неом, на брега на Червено море, все още не е започнало. Местен представител заяви пред в. "Файненшъл таймс", че строителният процес трябва да стартира през 2026 година. Саудитският план за завземане на доминираща позиция в производството на водород е част от опитите на кралството да диверсифицира икономиката си, която е зависима от газа и петрола, и да създаде нови работни места. 

През 2021 година 60% от бюджета на Саудитска Арабия са идвали от петрола ($149 млрд.) и вече е ясно, че страната се нуждае от други източници на приходи в свят, който все по-малко ще разчита на изкопаеми горива.

"Залагаме много на водорода и искаме да завладеем този пазар. Ще бъдем най-конкурентният производител", заяви по време на пресконференция в началото на месеца принц Абдулазиз бин Салман, министър на енергетиката на кралството. 

Други страни обаче също са насочили поглед към този пазар, включително Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), и някои анализатори се съмняват дали заводът на брега на Червено море ще даде желаните резултати. За разлика от петрола така нареченият зелен водород - най-малко вредната за атмосферата опция, която включва използването на вода и възобновяема енергия - може да се произвежда навсякъде. 

Ако пазарът "излети", каквито са прогнозите (с очакван обем от $600 млрд. до 2050 г.), то конкуренцията ще е жестока. 

Ясно е, че Саудитска Арабия иска да има господстваща позиция, обяснява Александър Араман, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie. От десетилетия водородът се смята за алтернатива на изкопаемите горива и според последните проучвания на Международната агенция за възобновяема енергия той може да задоволи до 12 на сто от световните енергийни нужди към 2050 година.

Този ресурс може да се използва за захранване на автомобили, за промишлено производство и дори за отопление и осветление на домовете. Водородът безспорно е пътят, по който искат да поемат петролните компании, за да постигнат декарбонизация. Идеята на Саудитска Арабия да се насочи към "зеления" водород се основава на перфектна логика, отбелязва Кристин Дион от Вашингтонския институт за арабските държави в Залива. 

"Зеленият" водород, който се произвежда посредством електролиза на водата чрез  енергия, получена от възобновяеми източници, е най-щадящото околната среда гориво.

По северозападните брегове на Саудитска Арабия има изобилни слънчева светлина и вятър, които да захранват слънчевите панели и вятърните турбини през цялата година. 

"Синият" водород пък се получава чрез разцепване на молекулите на метана в природния газ и улавяне на въглерода.

"Саудитска Арабия залага както на зеления, така и на синия водород", обяснява Араман.

Зад "зелените" инициативи на Саудитска Арабия стои Държавният инвестиционен фонд - суверенен фонд на стойност 500 милиарда долара, чийто председател е престолонаследникът принц Мохаменд бин Салман. Освен завода в Неом, фондът подписа през януари и меморандум с две южнокорейски компании - Samsung и Posco за проучване на проект за производство на водород, предвиден за износ. Очаква се в Неом да има и завод за производство на автомобили с водородно зареждане. Шефът на проекта в Неом Роланд Кепнер подчертава, че саудтитската инициатива идва в точния момент - когато целият свят търси нови начини да се отдалечи от изкопаемите горива. 

"Не можем да декрабонизираме всеки сектор на икономиката, прибягвайки само към електричество", обяснява той. 

Съмненията обаче остават. Водородът е труден за производство, съхранение и транспорт и разходите са твърде високи. "Ще бъдат ли готови потребителите да плащат повече?", се пита Робин Милс, изпълнителен директор на консултантската компания Qamar Energy. 

Саудитска Арабия може да разчита "на отлични слънчеви и вятърни ресурси, на достатъчно терени и на бързи връзки с Европа за износ. Така че основите са добри. Винаги съм смятал, че Саудитска Арабия има възможностите да го направи, но сега е дошъл моментът и да го покаже", допълва Милс. 

"Когато става дума за газ и петрол, ние сме производителят, който предлага най-ниски цени, същото се отнася и за електричеството от възобновяеми източници", подчерта министърът на енергетиката на кралството. 
 
Други страни обаче също залагат на водорода. Русия иска да контролира 20 на сто от пазара до 2030 година, а ОАЕ обявиха строителството на завод за производство на водород и намерението на завземат 25 на сто от пазара до 2030 година. Оман, Мароко и Египет оповестиха, че строят нови заводи. ОАЕ граничат със Саудитска Арабия и са важен политически съюзник на Рияд, но сега икономическата конкуренция между двете страни се разпростира от петрола и до производството и износа на водород.

През септември 2020 година Саудитска Арабия стана първата страна, която изнася за Япония амоняк - лесно преносим елемент за съхранение на водород. Година по-късно Националната петролна компания на Абу Даби (Adnoc) също обяви първата си доставка на амоняк. 

"Забелязахме, че Саудитска Арабия се опитва да се наложи като лидер", подчертава Араман. "Всеки път, когато Рияд прави нещо подобно Националната петролна компания на Абу Даби незабавно следва примера и увеличава инвестициите", добави той.  

Пазарът на водород тепърва ще се превръща в арена на още по-ожесточена и безмилостна конкуренция, подобно на петролния в миналото и тези, които искат да вземат надмощие, ще трябва много добре да изиграят козовете си, следвайки единствено собствените си интереси по пътя към един въглеродно неутрален свят.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg