EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

С. Арабия доби по-малко петрол през юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С. Арабия доби по-малко петрол през юли

mail14:41 | 08.08.2018прегледи 839 коментарикоментари 0


Според делегати от ОПЕК, Саудитска Арабия е изпомпвала през месец юли петрол за около 10,29 млн. барела дневно, което е с 200 хил. барела по-малко, отколкото през юни. Това намаление е факт, въпреки ангажиментите през юни, поети от саудитците съвместно с руските производители, да увеличат добивите от следващия месец. Именно техните планове да увеличат производството ограничиха поскъпването на петрола през юли, като фючърсите на петрола сорт Брент се понижиха с повече от 8%, отстъпвайки от техния три половина годишен връх от над 80 долара за барел, достигнат за кратко тази пролет.

Трябва да се има предвид, че официалният петролен доклад на ОПЕК за месец юли ще бъде оповестен на 13-ти август. Макар и непотвърдена, информацията за спад на производството на Саудитска Арабия през миналия месец доведе до поскъпване на фючърсите на петрола сорт брент с доставка през октомври с около 1% обратно към и малко над нивото от 74,00 долара. В същото време септемврийските фючърси на американския лек суров петрол нарастват с 1,3% към 69,50 долара за барел, заличавайки техния петъчен спад с 0,7% към 68,50 долара, дължащ се на ескалацията в края на миналата седмица на "войната с митата" между САЩ и Китай.

Същевременно Саудитска Арабия обяви, че възстановява доставките на петрол през стратегическия проток Баб ел Мандеб след краткото им прекъсване заради атаки на йеменски шиити, предадоха ДПА и АП. 

На 25 юли Риад спря доставките през протока, свързващ Червено море с Аденския залив, след като два танкера със суров петрол бяха нападнати от бунтовниците хуси от Йемен. Сунитското кралство оглавява коалиция срещу йеменските хуси, които са подкрепяни от шиитски Иран. 

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих съобщи, че решението да се възобнови плаването е било взето, след като ръководството на коалицията е предприело "необходимите мерки да защити корабите на държавите от коалицията". В изявлението си, предадено от Саудитската агенция по печата, министърът не дава повече подробности. 

 

 

 


Тагове: С.Арабия, петрол
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg