EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

С 40 млрд. евро Германия променя райони с въглища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 40 млрд. евро Германия променя райони с въглища

mail06:30 | 29.05.2019прегледи 926 коментарикоментари 0


Германското правителство предвижда да отпусне 40 милиарда евро, за да придаде нов облик на четирите района, в които са съсредоточени мини и електроцентрали, работещи с въглища, предаде Франс прес. Енергията от тях замърсява твърде много околната среда и страната възнамерява да ги затвори до 2038 година. В този смисъл приетият  законопроект е първата конкретна стъпка към отказа от въглищата. Целта му е да ускори намаляването на германските емисии с парников ефект, което в момента е много бавно.

За първи път след Втората световна война изпреварваме фактите. Създаваме нови работни места преди старите да изчезнат, каза със задоволство министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер. Федералната република планира да отпусне до 26 милиарда евро за редица конкретни проекти и да остави отделните провинции, където има минни, да използват други 14 милиарда евро по тяхно усмотрение, за да финансират значителни инвестиции.

На първо място става дума за подобряване на инфраструктурата в Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург, Саксония и Саксония-Анхалт. Това са четирите провинции, които си поделят трите големи басейна, в които има и лигнитни мини, и електроцентрали, работещи с въглища.Освен новите железопътни линии и цифрови мрежи, Берлин разчита да развие в тези региони научно-изследователски институти и подразделения на държавната администрация преди да привлече на по-нататъшен етап и частни инвеститори.

След като този план за подпомагане бъде приет, правителството ще трябва да програмира затварянето на лигнитните мини и на действащите централи. Тази задача е деликатна и би трябвало да бъде придружена със значителни компенсации за компаниите, които ги експлоатират. В по-широк план Берлин залага на "климатичен закон", който се очаква тази година и е основен проект на управляващата коалиция, след като страната вече се отказа от целите си за намаляване на парниковите емисии за следващата година. Освен увеличаването на възобновяемите енергии и отказа от въглищата, които са една трета от потребяваната електроенергия, Германия трябва да подобри изолацията на сградите и да намали вредните емисии от транспортния сектор.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905