EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

С 200 лв. по-високи заплати на сестри, лекари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 200 лв. по-високи заплати на сестри, лекари

mail07:05 | 09.11.2018прегледи 911 коментарикоментари 0


От догодина основните заплати в здравния сектор ще се повишат с до 200 лева. Това предвижда Колективният трудов договор, който беше подписан днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от национално представени работодателски и синдикални организации.

Документът предвижда минималната заплата за медицинските сестри в Спешната помощ, психиатричните болници, училищата и детските градини и останалите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към здравното министерство да стане 900 лева, а в болниците минималното възнаграждение трябва да достигне до 950 лева.

Заплащането на лекарите със специалност не трябва да пада под 1100 лева, а за началниците на клиники минимумът е 1500 лева.

От синдикатите нарекоха новия колективен трудов договор "стъпка в правилната посока", но подчертаха, че размерът на възнагражденията в здравеопазването не отговаря на квалификацията и нивото на българските лекари.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов:

"Трябва да намерим съгласие на всички за по-справедливо разпределение на публичните ресурси".

Представителят на работодателската организация КРИБ д-р Мими Виткова заяви, че регулацията на основните заплати в сектора не е достатъчна:

"Трябва да намерим начин да премахнем тежките диспропорции на заплатите в здравния сектор. Те са от трицифрени до петцифрени заплати".

Здравният министър изрази увереност, че подписаният днес документ ще стимулира работещите в здравеопазването и ще послужи като добра база за развитие в следващите години, като се отчита трудът на хората в здравния сектор. /БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg