EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С 15.7 млрд.евро ръст на футболния пазар в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 15.7 млрд.евро ръст на футболния пазар в Европа

mail09:45 | 15.06.2010прегледи 510 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Въпреки трудната световна икономическа ситуация, европейският футболен пазар e нарастнал до 15.7 млрд. евро през сезон 2008/09 г. Това се посочва в новия доклад на Deloitte.
Бундеслигата (Германия), Серия А (Италия) и Лига 1 (Франция) бележат ръст и в трите основни източника на приходи – средства от излъчване, продажба на билети за мачовете и други търговски приходи. Оказва се, че футболът е устойчив на рецесията, но контролът върху разходите изисква все по-голямо внимание.
Английската Висша лига генерира най-много средства в световния футбол и със своите клубове тя достига  приход от 2.3 млрд. евро. Все пак обезценяването на британската лира със 7% спрямо еврото допринася за намаляването на разликата с тези на най-близкия съперник – Бундеслигата с € 0.7 млрд. приход. Бундеслигата отбелязва впечатляващ ръст от 10% на приходите, които достигат до 1,575 млн. евро и изпреварват приходите на Ла Лига (Испания),  достигащи 1,501 млн.евро. Това се дължи на тройната победа на Барселона и Реал Мадрид, докато приходите на останалите 18 испански клуба са намалели. Приходите от италианската Серия А са се увеличили със 73 млн.евро  (5%) до 1,494 млн. евро и изпреварват френската Лига 1. Френските футболни приходи достигнаха 1 млрд. 48 млн. евро като за първи път надвишават 1 млрд.
Dan Jones, Съдружник в Спорт бизнес групата на Deloitte, коментира: "Продължилият ръст на приходите на европейския футбол демонстрира впечатляваща устойчивост и това е в резултат на неизменната лоялност на феновете, както и на запазилата се атрактивност на футбола за спонсорите и телевизионните оператори. Безспорно, най-голямото предизвикателство за футбола е необходимостта от контрол върху разходите - най-вече върху работните заплати на играчите и трансферните такси. "
Заплатите на „Големите пет" първенства (Англия, Франция, Италия, Германия и Испания) са се увеличили със 6 % спрямо сезон 2008/09. Общата сума на възнагражденията за първи път надвишава 5 млрд. евро. В Англия и Италия ръстът на заплатите е по-голям от нарастването на приходите, което оказва допълнителен натиск върху оперативната печалба.
Бундеслигата се установи като най-печелившата лига в Европа. Немските клубове генерират увеличена оперативната печалба от 72 млн.евро. Те изпревариха Висшата лига, чиито печалби паднаха чувствително до 93 млн. евро. Италианската Серия А и френската Лига 1 остават на загуба. Испанските Барселона и Реал Мадрид генерираха значителни оперативни печалби, но останалите клубове отчетоха значителна обща оперативна загуба.
Новият регламент на УЕФА за финансов fairplay, приет през май 2010 г., ще изисква от европейските клубове да бъдат взети мерки по отношение на по-добър баланс на приходите и разходите. Основна част от тези правила е задължението за "равновесие", което в общи линни означава, че средствата, които клубове изразходват, не трябва да надвишават, тези, които са генерирани като печалба, след като се приспаднат някои освободени разходи. Регламент ще бъде приложен в клубните финансовите отчети чак през 2012 г.
Според Годишния преглед на Deloitte за футболни финанси 2010 г., правата за излъчване продължават да бъдат основния източник на приходи за "големите пет" първенства. Средствата от продажба на билети за мачовете на петте големи лиги са се увеличили с 39 млн. евро и достигат 1 млрд. 795 млн. евро през 2008/09, докато търговските приходи са се увеличили с 117 млн. евро (5%) и достигат 2 млрд. 437 млн.евро.
И още - посещаемостта на мачовете се е увеличила в три от петте големи първенства (Бундеслига, Примера Дивисион и Серия А). Четири процентният спад на посещаемостта в английската Висша лига до голяма степен се дължи на изпадането на Нюкасъл Юнайтед от лигата.
Европейският клубен футбол става все по-поляризиран - топ 20 на европейските клубове, генериращи най-високите приходи са отчели приходи от над 3,9 млрд.евро през 2008/09, което представлява 25% от целия европейски футболен пазар. При "големите пет" първенства Примера Дивисион е с най-голяма разлика от 25 пъти в приходите между големите и малките клубове. Висшата лига и Лига 1 са с най-равномерно разпределени приходи при разлика от само 6 пъти.
Холандската лига продължава да бъде водеща при местните първенства извън "големите пет", въпреки че приходите остават стабилно на 422 млн.евро през 2008/09. Според сравнителните доклади на УЕФА, които обхващат сезон 2007/08, руската Премиер Лига (352 млн.евро), турската Супер Lig ( 342 млн. евро) и португалски Лига (256 млн.евро) са следващите най-близки претенденти. Първенството на Английската футболна лига е с най-високи приходи от 440 млн. евро.


Тагове: футбол, ръст,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1141