EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С 10 000 евро без декларация в Черна гора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 10 000 евро без декларация в Черна гора

mail09:21 | 09.08.2010прегледи 896 коментарикоментари 0


В Черна гора вече ще могат да се внасят без митническа декларация до 10 000 евро в брой, вместо разрешените досега 2 000 евро, предаде ТАНЮГ.
Това съобщи черногорската Централна банка, като уточни, че по този начин митническите разпоредби ще бъдат съгласувани с директивите на Европейския съюз.
Централната банка съобщи, че това се отнася и за останалите валути.
Новите закони за стабилизиране на финансовия сектори местните избори през май са най-важните събития в Черна гора през тази година. Това става ясно от икономическия анализ на Европейската комисия, цитиран от черногорската телевизия РТЦГ.
При местните избори бе доказан консенсусът в управляващата коалиция, който бе разколебан единствено при избора на кмет на Подгорица, посочва в доклада си ЕК.
В Черна гора през първото тримесечие на годината е отбелязан спад в икономическата активност, което според авторите на доклада е "отражение на намаляването на инвестициите и на частното потребление, довели до намаляване на възможностите за получаване на кредити и до увеличаване на безработицата".
След 18 месеца спад, през април промишленото производство е отбелязало растеж от 8,7 процента, а през май 15,8 процента в сравнение със същия месец миналата година.
В доклада се оценява, че икономиката като цяло е в състояние на умерено подобрение в сравнение с предишните периоди, но все още не може да се говори за оздравяване.
Подобрението ще зависи от съживяването на металообработващата индустрия, финансовите посреднически услуги и летния туристически сезон, оценява ЕК.
В анализа се подчертава, че приливът на директни чуждестранни инвестиции в страната през 2009 г. е бил 30 процента от брутния вътрешен продукт, а през април тази година - 30,5 процента, което е допринесло за значително покриване на
платежния дефицит.
Благодарение на рестриктивната финансова политика бюджетният дефицит е намален чувствително и през първото тримесечие на годината е бил 1,2 процента от брутния вътрешен продукт. Държавният дълг на Черна гора е намалял незначително и е достигнал 36,3 процента от брутния вътрешен продукт през март, се посочва в доклада на Европейската комисия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg