EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рязък спад на британската инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рязък спад на британската инфлация

mail13:02 | 17.11.2023прегледи 659 коментарикоментари 0


Британската инфлация се понижи с повече от очакваното през октомври, заради понижение на цените на енергията за домакинствата спрямо нивата им от миналата година, като понижение се забеляза и в цените в сектора на услугите, които месеци задържаха високи позиции, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални статистически данни.

През октомври спрямо същия месец на миналата година цените в Обединеното кралство са нараснали с 4,6 на сто, което е понижение с 2,1 процентна  спрямо нивото на показателя от септември. Годишната инфлация е на най-ниското си ниво от 2 години насам. Прогнозите на анкетираните от Ройтерс икономисти бяха, че инфлацията през октомври ще спадне до 4,8 на сто на годишна база.

Основната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, спадна до 5,7 % през октомври на годишна база от 6,1 на сто през септември.

Инфлацията в сектора на услугите през десетия месец също спадна до 6,6 на сто от 6,9 през септември на годишна база.

Вчера данните от САЩ показаха, че инфлацията там се е понижила до 3,2 на сто на годишна база през октомври спрямо нивото ѝ от 3,7 през септември. Икономистите очакваха показателят да се понижи до малко по-високо ниво - от 3,3 на сто на годишна база./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg