EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рязък спад в добива на домати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рязък спад в добива на домати

mail11:03 | 10.01.2022прегледи 510 коментарикоментари 0


Рязък спад в производството на зеленчуци отчита земеделското министерство. Добивите на домати през последните три години са се сринали три пъти.

Критично слаба е била 2021 година за производителите на домати. Според оперативните данни на агроведомството произведените през миналата година домати са по малко от 37 хиляди тона. През 2019 година те са били близо сто хиляди тона, а през 2020 реколтата е достигнала почти 70 хиляди тона.

С една четвърт са се свили реколтираните площи на открито, спаднали са и средните добиви от декар, отчита статистиката.

Показателите за домати през миналата година се увеличават само в оранжериите, но икономическата ситуация не дава перспектива за този тип производство. Заради високите цени на газ, ток и препарати за растителна защита в момента оранжериите съкращават персонал и намаляват производството си. По неофициални данни повече от половината оранжерии са затворили.

Според представители на бранша в момента у нас не се продават български оранжерийни краставици и домати, а ако ситуацията не се промени вероятно и през пролетта на пазара няма да има българска стока.

България трябва да преразгледа политиката си по отношение на вноса на плодове, зеленчуци и препарати за растителна защита от съседна Турция. За това настояват български земеделци, според които ниските цени на препаратите в южната ни съседка са  предпоставка за нелоялна конкуренция.

Тези продукти у нас със същия състав като турските, но няколко пъти по-скъпи, обясни за БНР земеделският производител Красимир Кумчев:

„Казаха, че тези препарати са канценогенни, вредни за човешкото здраве. В същото време в България всеки ден на годишна база се внасят около 500 тона плодове и зеленчуци от Турция, пръскани със същите тези препарати“, каза той .

Въпросът ми е следният - ако действително са отровни тези препарати, най-логичното нещо е да бъде спрян вноса на плодове и зеленчуци от Турция. Другото е - да се разреши нелегалният внос на препарати за растителна защита от Турция. Значи едното автоматично изключва другото и аз винаги питам, кое е вярното“, добави агробизнесменът Красимир Кумчев.

Според него скъпите препарати вдигат цените на българските плодове и зеленчуци, а това се отразява и на крайния потребител.

В писмо до премиера Кирил Петков Националната асоциация на оранжерийните производители настоява за спешна среща, на която да обсъдят възможностите за държавна помощ за използваните за оранжерийното производство горива - газ, ток, пелети и др.

Това обяви в Сливен Велин Георгиев, председател на асоциацията, в която членуват 36 големи оранжерийни производители. Според данните им поскъпването на газта оскъпява производството на български зеленчуци. В писмото си те искат в срещата с премира да участват министъра на земеделието и от Държавен фонд „Земеделие“.

Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите за производство на оранжерийни зеленчуци са за енергия и поради тази причина настояват за разговори с премиера Петков:

„Искаме на първо място за момента някакъв „Деминимис“, някаква помощ да се компенсира природния газ, за да може да се довърши производството, защото много от хората са започнали производство, много са разсадили. Те в момента си залагат къщите кой каквото има, аз няма какво да залагам, но много от нашите са заложили всичко и ще останат на улицата утре.“

Увеличение на цените има и при торовете, и препаратите за растителна защита.  

/БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg