EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рязък скок в цената на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рязък скок в цената на петрола

mail12:53 | 16.09.2019прегледи 638 коментарикоментари 0


Атаката срещу Саудитска Арабия, която доведе до спиране на 5 процента от световното производство на суров петрол, доведе до най-голямото поскъпване на петрола от 1991 година, предаде Ройтерс.
Цените на черното злато скочиха на фона на американските обвинения срещу Иран и думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон е готов да отговори със същото на нападенията.
Цените на петрола се повишиха с 19 процента, преди да се отдръпнат от пиковото равнище. Днешното покачване на цената е най-голямото откакто Ирак нахлу в Кувейт през 1991 година, което доведе до Войната в Залива.
Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 8,75 процента до 65,49 долара за барел в сутрешната търговия, а на американският лек суров петрол - със 7,8 процента до 59,13 долара за барел.
В пиковия момент контрактите достигнаха съответно 71,95 долара за барел и 63,34 долара за барел.

Нападенията над петролни съоръжения в Саудитска Арабия предизвикаха най-голямото нарушаване на доставките в абсолютно изражение за последните пет десетилетия. Това твърди Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.
Съботните атаки ще намалят добива на кралството с 5,7 милиона барела дневно, според изявление на държавната петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco). Все още не се знае колко време ще отнеме възобновяването на производството.
Предишното най-голямо нарушаване (на предлагането на петролния пазар - бел. ред.) в обем 5,6 милиона барела на ден бе при иранската революция през 1979 година.
В процентно изражение иранската загуба бе по-голяма, тъй като тези 5,6 милиона барела възлизаха на 9 процента от световното търсене по онова време, докато саудитският обем е над 5 процента от текущото потребление на петрол, уточнява Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg