EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Рязка маневра убила Гагарин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рязка маневра убила Гагарин

mail11:45 | 09.04.2011прегледи 2348 коментарикоментари 0


На 12 април 1961 г. руският космонавт влезе в историята като първият човек, обиколил Земята за по-малко от два часа. Целият космически полет продължил с точност 1 час и 48 минути. По време на тренировъчен полет на 27 март 1968 година самолетът на Гагарин се разбива. Най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра, гласят разсекретени данни за инцидента. По случай 50-та годишнина от изпращането на първия човек в Космоса Руската централна банка пусна юбилейни монети. Преди изстрелването през 1961 Съветският съюз пуска един последен тестови полет на малка капсула, която ще приюти космонавта Юрий Гагарин в историческата му мисия. Тестовата капсула "Восток 3КА-2", все още обгорена от повторното си навлизане в атмосферата, ще бъде продадена на търг на Sotheby's в Ню Йорк на 12 април. Аукционната къща, която излага капсулата в централата си в Ню Йорк, смята, че тя може да достигне цена между 2-10 милиона долара.
Руското военно министерство разсекретява 247 документа, свързани с първите полети в Космоса и ги предава в държавния архив. Сред тях са и заключенията на комисията, която е трябвало да установи при какви обстоятелства се е разбил Юрий Гагарин със своя самолет МИГ-15 на 27 март 1968 г. Според документите най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра, довела самолета до критична ситуация. Това съобщи Александър Степанов, високопоставен служител в президентската канцелария. Гагарин е бил принуден да предприеме критичната маневра, за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда или да избегне навлизането в горния край на първия слой облачност. Според Степанов именно тази маневра е причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да рухне на земята. По думите му, официалното заключение на комисията давя ясен отговор на въпроса при какви обстоятелства е загинал Юрий Гагарин и опровергава многобройните версии, които се лансират в медиите вече десетилетия.
На 12 април телевизонният канал Viasat History ще излъчи премиера на биографичен филм за първия космонавт в света, съобщава Vesti.bg. Филмът анализира изключителните рискове, които са поемали първите космонавти и представя трагични подробности за смъртта през 1967 г. на близкия приятел на Гагарин - космонавта Владимир Комаров. Той загинал при полет с ракетата „Союз 1", изстреляна въпреки установените при проверките повече от 200 нередности. Гагарин и Комаров са били едновременно определени за този полет. И двамата знаели, че космическата капсула не е сигурна. Комаров обаче - женен и с две деца, отказал да бъде отстранен от мисията, макар да знаел, че ще загине. Бил наясно, че при това положение ще бъде изпратен Гагарин.
В деня на изстрелването на ракетата - 23 април 1967 г., руският журналист Ярослав Голованов съобщава, че Гагарин се появил на пусковата ракетна площадка и изискал да му бъде предоставен скафандър, въпреки че никой не очаквал той да лети. Гагарин правил няколко опита да предотврати излитането на Комаров, дори изпратил 10 страници доклад до тогавашния лидер на СССР Леонид Брежнев. Но "Союз 1" излита с Комаров и вследствие на поредица неизправности се разбива с пълна скорост в повърхността на Земята.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg