EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръстът на земеделието – заплаха за други сектори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръстът на земеделието – заплаха за други сектори

mail17:30 | 04.11.2010прегледи 1072 коментарикоментари 0


Девет процента ръст на приходите от земеделие в БВП през тази година е застрашително голям, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. До този извод е направен при срещата днес между премиера Бойко Борисов, представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и министърът на финансите Симеон Дянков.
По думите на министър Найденов има един принцип, че когато делът на земеделието в БВП е повече от 5,5 "това е много добре за земеделието, но останалите сектори трябва да наваксват". В развитите страни е прието този процент да бъде до 5,5, каза Найденов. "Това е формула, когато няма икономическа криза, но това доказва и че земеделието ще бъде може би единственият сектор в световен мащаб, който на практика ще се възползва от тази криза и тези правила ще бъдат променени в бъдеще", посочи той.
Мирослав Найденов съобщи още, че със зърнопроизводителите днес е договорено до края на годината министър Дянков да одобри намаления акциз на горивата. В среща с председателите на Бюджетната комисия и на Комисията по земеделието и горите другата седмица ще бъде оформен текстът за промяна в закона за акциза. Това ще позволи на българските производители да получават гориво на преференциални цени, отбеляза Мирослав Найденов. Предлаганата ставка на акциза е 50 лева на тон гориво, уточни той.
Найденов заяви, че преференциалните цени ще бъдат само за тези, които си плащат данъците.
Министър Найденов подчерта, че предложението това да стане по отношение на акциза на горивата е на самите зърнопроизводители, а министерството е решило да го разшири и по
отношение на субсидиите като цяло. Изискването за платени данъци няма да може да бъде въведено още от януари 2011 год. по технически причини, каза министърът. Причината е, че те за първи път ще плащат за 2010 г. данъци, а някои от тях ще получат субсидиите си преди крайния срок за плащането им.
Найденов съобщи още, че в България субсидиите няма да бъдат облагани директно с данък печалба. С такива данъци се облагат производителите само в четири държави от ЕС. При нас
методът ще се прилага по-меко, като данъкът се прилага към общия оборот, обясни той.
Тази година цените на пшеницата, слънчогледа и царевицата са рекордно високи, потвърди земеделският министър. Положително търговско салдо с ръст от 32 на сто и общ ръст от 16 на сто като цяло за сектора извеждат земеделието като водещ отрасъл в страната, обобщи Мирослав Найденов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg