EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ръстът на заплатите с 10-год. min

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръстът на заплатите с 10-год. min

mail09:32 | 28.11.2018прегледи 1256 коментарикоментари 0


Растежът на заплатите в света през миналата година никога не бил толкова слаб от финансовата криза през 2008 година и то въпреки икономическия подем в богатите страни, се посочва в доклад на Международната организация по труда (МОТ), цитирана от Франс прес.

МОТ констатира също така в доклада си за заплатите в света, че разликите в заплащането между половете са на "неприемливо" ниво, като жените продължават да получават приблизително с 20 процента по-ниски заплати, отколкото мъжете, докато проблематиката за равенството между мъжете и жените заема значително място в обществените дебати.

Според доклада на МОТ, която е агенция към ООН, световният растеж на реалните заплати (коригирани спрямо инфлацията) се е забавил през миналата година, преминавайки от 2,4 процента през 2016 година до 1,8 процента през 2017 година - най-ниското ниво от 2008 година.

"Объркващо е да се наблюдава, че в икономики с високи доходи бавният растеж на заплатите съжителства с възобновяването на растежа и спада на безработицата. Според първоначалните индикации този слаб растеж на заплатите би трябвало да продължи през 2018 година", изтъкна генералният директор на МОТ Гай Райдър.

В Европа (с изключение на Източна Европа, където заплатите са нараснали с 5 процента миналата година спрямо +2,8 процента през 2016 година) растежът през 2017 година е бил почти нулев (спрямо +1,3 процента през 2016 година и +1,6 процента през 2015 година).

В разгара на движението #МиTу (#MeToo) (движение срещу сексуалния тормоз, бел.ред), докладът на МОТ се интересува отблизо от разликите във възнаграждението между жените и мъжете, които, според Райдър, са "една от най-големите прояви на социална несправедливост".

Райдър се възмути по време на пресконференцията от това, че съществува много явно ощетяване на жените, които са в отпуск по майчинство, за разлика от бонуса при мъжете, излезли в бащинство. Мъжете с малки деца са по-добре от гледна точка на заплатите, отколкото майките.

"Разликата в заплащането между половете остава един до голяма степен необясним феномен, който до известна степен е свързан с предразсъдъци и стереотипи", както и с други фактори, които не могат да бъдат обяснени с разлики в производителността между жените и мъжете, обяснява пред медиите Росалия Васкес-Алварес, един от авторите на доклада.

За отбелязване е, че докладът показва, че традиционните обяснения - като разликите в степента на образование между мъжете и жените, които са на платена работа, играят незначителна роля, за да се обяснят нееднаквите възнаграждения./БТА


Тагове: МОТ, заплати
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg