EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръстът на заплатите повишава производителността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръстът на заплатите повишава производителността

mail10:58 | 20.11.2009прегледи 785 коментарикоментари 0


В България има нарастване на производителността на труда над 50 % за последните 10 години. Това каза д-р Марк Майнардус, ръководител на Фондация „Фридрих Еберт”, Бюро България, цитиран от агенция „Фокус”. Майнардус заяви, че повишаването на производителността не се дължи непременно на модернизация, а най-вече на задържане растежа на работните заплати. В някои сектори има нови технологии, докато други са останали на доста ниско ниво.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева посочи основните приоритети на правителството – поддържане на балансиран бюджет, модернизиране на българската икономика, която в края на мандата да бъде сред най-бърдо развиващите се икономики в ЕС и повишаване на доходите на хората.
Крайно време е да обърнем по-сериозно внимание на производителността на труда като фактор за нарастване на по-високо заплатените работници, заяви Митрева.
По данни на НСИ за първото тримесечие на 2009 г. на едно заето лице се падат 3 822 лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 9.3 лева БВП за един отработен час. Преизчислен в съпоставими цени, БВП на един зает реално намалява с 3.1 % спрямо същия период преди година, като за един отработен час се произвеждат с 3 % по-малко реална стойност от БВП.
Брутната добавена стойност средно на един зает през първо тримесечие на 2009 година реално намалява с 2.6 % и съответно с 2.4 % за един отработен човекочас.
По данни на Eurostat България е с най- ниска производителност в ЕС. Производителността в страната ни се равнява едва на 36 на сто от средния БВП на ЕС. Малко по- висока производителност регистрира Румъния - 47% от средното равнище в общността. Първите места заемат Люксембург, Белгия, Ирландия и Франция.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg