EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст при индустриалните имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст при индустриалните имоти

mail16:10 | 26.07.2017прегледи 9064 коментарикоментари 0


Строителната активност на пазара на индустриални имоти нараства в отговор на ръста в редица, свързани с него сектори, като различни производства, логистиката, търговията на дребно. Към средата на 2017 в строеж около София са над 180 000 кв. м складови и производствени площи, по-голямата част от тях - за собствени нужди или строителство по поръчка (built-to-suit).

Най-голямата инвестиция за периода е базата на датската компания JYSK, която официално обяви старт на строителството на логистичния си център в „Индустриална зона Божурище“. В района на Пловдив също предстоят нови инвестиции в логистични площи с разширението на базата на Kaufland, докато в страната са активни основно компании от леката промишленост и производството на авточасти.   

“Интересът за изнасяне на производства в страната остава висок, както и този за разрастване на вече работещи на пазара компании. Положителен знак е, че дружества, които са на нашия пазар от години, планират нови разширения на площите си“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Инвестициите в площи под наем също напредват, като за момента те са около 12% от площите в строеж около София, но се очакват и нови проекти. Този сегмент от пазара привлича интерес и за инвестиционни придобивания, като запитванията са за модерни площи с дългосрочни наемни договори, основно в района на София и Пловдив.

Делът на свободните площи остава под 2%, като слабото предлагане на клас А площи ограничава активността на наемния пазар. За второто тримесечие регистрираните по-големи сделки са за общо 9 400 кв. м. От тях 6 630 кв. м са отдадените площи в Transcapital Logistic Center за нуждите на голяма търговска верига.

За момента наемните нива в София остават стабилни на 4.2 евро/кв. м за първокласни площ след лекия ръст през миналата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017