EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ръст на турските туристи у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на турските туристи у нас

mail11:08 | 23.05.2018прегледи 1795 коментарикоментари 0


Турция е изключително важен пазар за българския туризъм. За първите три месеца на 2018 г. страната е на второ място за входящ туризъм у нас. Посещенията от турски туристи за периода януари-март 2018 г. са повече от 161,5 хил., като нарастват с 14,6 процента спрямо същия период на миналата година. През цялата 2017 г. пък Турция се нарежда на 4-то място сред топ пазарите за туристически пътувания в България. Посещенията от южната ни съседка са над 636 хил. и са отчели ръст от 12,5 процента, посочват от Министерството на туризма.

Министър Ангелкова съобщи, че е изпратена официална покана към турския министър на културата и туризма за участие в срещата на министрите от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), която ще се състои във Върна през юни. Събитието е включено в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и е от най-високия клас "А". Турският министър на културата и туризма е поканен да се включи и във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути, който е под егидата на СОТ и ще се проведе в София в периода 14-16 ноември.

Министър Ангелкова и посланик Улусой са обсъдили създаването на работна група с експерти от двете страни, която да организира прояви в България и Турция с цел увеличаване обмена на туристи, както и съвместно популяризиране на двете съседни държави пред далечни пазари. Ще има съвместни срещи, на които представители на отделните курорти, туроператори и туристически агенти, инвеститори и хотелиери от двете страни да осъществят директни контакти. Двете страни са се обединили около варианта това да стане през есента. Министър Ангелкова е предложила, а посланикът на Турция се е съгласил, че ще бъде много ползотворно, ако двустранните срещи между професионалистите от България и Турция съвпаднат като време с конгреса на цивилизациите в София, където се очаква широко международно участие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg