EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на световната търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на световната търговия

mail18:45 | 30.08.2023прегледи 665 коментарикоментари 0


Световната търговия със стоки се е засилила през тримесечието април - юни, водена от силното търсене на автомобили, обяви Световната търговска организация (СТО). Международната институция обаче изрази и загриженост относно предизвикателствата пред трайното възстановяване на търговията, предаде Ройтерс.

Барометърът на СТО за търговия със стоки се е повишил до 99,1 пункта през второто тримесечие, спрямо 95,6 пункта през първото, но остава под базовата стойност на индекса от 100 пункта.

Стойностите на барометъра, по-големи от 100, се свързват с търговски обеми надминаващи тенденциите, докато стойностите по-малки от 100, предполагат, че обемът на търговията със стоки или е паднал под тенденциите, или ще го направи в близко бъдеще.

Данните могат да бъдат разглеждани като "признаци за обрат" в международната търговия, посочват експертите на СТО. "По-нататъшният възходящ импулс през третото тримесечие, а и след него, може да бъде ограничен, тъй като експортните поръчки остават слаби", предупреждават те.

През първото тримесечие на годината обемът на международната търговия със стоки намаля с 1 на сто на годишна база, както и с 0,3 на сто на тримесечна база, удължавайки спада, започнал през четвъртото тримесечие на 2022 г.

За отслабналата търговия виновни бяха високите цени на храните и енергията, свързани с войната в Украйна, и по-строгите парични политики, насочени към борбата с инфлацията в развитите икономики.

Търсенето на внос в световен мащаб остава слабо, притиснато от бавния икономически растеж в Европейския съюз и Китай, алармира СТО.

Повечето от компонентните на барометъра на СТО през второто тримесечие или са били в унисон с тенденциите, или малко под нивата им. Това включва индекса на поръчките за износ (97,6 пункта), индекса на контейнерните превози (99,5 пункта), индекса на въздушния транспорт (97,5 пункта) и индекса на суровините (99,2 пункта).

Най-добре се е представил индексът на автомобилните продукти (110,8 пункта), затвърждавайки позицията си над тенденцията, а най-голямо влошаване е записал индексът на електронните компоненти (91,5 пункта), обяснява СТО.

Нарастващият износ на автомобили е допринесъл и за по-силния от очакваното ръст на икономиката на Япония, а за Китай е бил един от малкото експортни сектори, които регистрират растеж.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg