EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на промишленото производство и инвестициите в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на промишленото производство и инвестициите в Китай

mail15:38 | 11.09.2009прегледи 525 коментарикоментари 0


Промишленото производство и инвестициите в Китай са нараснали през август, докато износът е останал сравнително слаб и спадът му е продължил девети пореден месец, предадоха световните агенции.
Националната статистическа служба съобщи, че промишленото производство е нараснало с 12,3 процента спрямо август миналата година след увеличението с 10,8 на сто през юли.
Продажбите на дребно са се увеличили с 15,4 процента, като в същото време потребителските цени са намалели с 1,2 процента в сравнение с миналата година, успокоявайки опасенията, че мащабните пакети за стимулиране на икономиката могат да доведат до възобновяване на инфлацията.
Отпускането на огромни средства за строеж на автомагистрали и други обществени обекти е допринесло за увеличаване на инвестициите в промишленото оборудване и строителния сектор.
Тези инвестиции са нараснали с 33 процента от януари до август спрямо миналата година до 11,298 трилиона юана (1,65 трилиона долара).
Икономическият растеж се ускори до 7,9 на сто на годишна основа през последното тримесечие спрямо 6,1 на сто през първото, но все още е далеч под 10-те процента от предишните години.  Правителството очаква растежът да достигне 8 на сто тази година, отбелязва Асошиейтед прес.
Износът на китайски стоки е останал относително слаб през август, със спад от 23 процента на годишна основа, въпреки признаците за увеличение на поръчките от чужбина.
Митническите служби съобщиха, че през август Китай е изнесъл стоки за 103,7 милиарда долара спрямо 134,9 милиарда долара през същия месец миналата година.
Вносът е намалял със 17 на сто до 88 милиарда долара, като търговският излишък е намалял с цели 45 на сто спрямо миналата година до 15,7 милиарда долара, макар и да е нараснал спрямо предходния месец.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg