EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на промишленото производство в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на промишленото производство в еврозоната

mail13:08 | 14.04.2010прегледи 547 коментарикоментари 0


Възстановяването на промишлеността в 16-те страни, използващи еврото като валута, изглежда набира инерция и доказателство за това са публикуваните днес данни, показали, че производството в сектора е нараснало през февруари доста повече от очакваното, предаде Асошиейтед прес.
Евростат съобщи днес, че промишленото производство в еврозоната се е увеличило с 0,9 процента на месечна основа през февруари, което е доста над оценката на пазарите, които прогнозираха повишение с 0,1 на сто.
Това също така е вторият значителен растеж след скока с 1,6 процента през януари и вероятно ще засили надеждите, че възстановяването от рецесията ще се окаже по-силно от очакваното.
Промишленото производство е изключително важно за икономиката на еврозоната, която до голяма степен разчита на износа на висококачествени промишлени стоки, особено от Германия, отбелязва АП.
На годишна основа през февруари промишленото производство в еврозоната е нараснало с 4,1 процента, което също е доста повече в сравнение с растежа от 1 процент за януари, който бе първият положителен резултат с годишно натрупване от април 2008 година.
В целия ЕС през февруари показателят се е покачил с 0,7 процента на месечна и с 3,5 процента на годишна основа.
За България на месечна основа е отчетено понижение с 5,7 на сто, а на годишна основа - спад с 9,8 процента. В Румъния се наблюдава свиване с 2,5 процента на месечна и понижение с 0,4 процента на годишна основа, сочат данни, публикувани на сайта на Евростат.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg