EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ръст на производство, строителство и търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на производство, строителство и търговия

mail13:07 | 17.09.2019прегледи 553 коментарикоментари 0


През юли 2019 година Националният статистически институт (НСИ) отчита подобрение на промишленото производство и повишаване на строителството и на търговията на дребно.

По предварителни данни сезонно изгладеният индекс на промишленото производство през юли 2019 г. нараства с 0.8% в сравнение с юни 2019 г.

През юли 2019 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 6.9%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, а намаление - в преработващата промишленост - с 0.1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5.4%. По-съществено увеличение е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 39.8%, производството, некласифицирано другаде - с 11.9%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.1%.

На годишна база спад на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%, и в преработващата промишленост - с 1.1%, а ръст - в добивната промишленост - с 4.4%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 19.2%, производството на облекло - с 8.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.9%, производството на основни метали - с 5.1%.

Най-голямо увеличение е отчетено при: производството, некласифицирано другаде - с 29.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 25.8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 18.3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 13.4%.

По предварителни данни през юли 2019 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.7% над равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни показват нарастване от 4.3% на строителната продукция през юли 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 година.

През юли 2019 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 2.6%, а от сградното строителство - с 1.0%.

На годишна база нарастването на строителната продукция през юли 2019 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където ръстът е с 8.3%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление с 0.8%.

НСИ представи и доклад за търговията на дребно. През юли 2019 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 3.7% в сравнение със същия месец на миналата година.

По предварителни сезонно изгладени данни през юли 2019 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 1.0% спрямо предходния месец.

През юли 2019 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.5%, търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.0%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.9%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - съответно с 8.2 и 7.0%.

През юли 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 6.9%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.6%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 27.8%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.7%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140