EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на производство и търговия, спад в строителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на производство и търговия, спад в строителството

mail09:05 | 10.04.2020прегледи 9237 коментарикоментари 0


Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за февруари отчита повишаване на промишленото производство и на търговията на дребно, при известно намаляване на строителството.

Трябва обаче да се има предвид, че това са последните икономически данни за нашата страна, които не са повлияни от пандемията от коронавирус, която доведе през март до въвеждането на извънредно положение и до редица ограничителни мерки, както за социално дистанциране, така и по отношение на икономическата активност.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през февруари с 1,1% спрямо януари, когато се повиши 2,2 на сто, отбелязвайки по този начин второто стабилно повишение от началото на годината.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повиши през февруари с 0,1% след спад с 0,5% през януари, като това е първото макар и плах увеличение от октомври 2019 г. насам.

През януари по-съществен ръст с 1,1% спрямо предходния месец отбелязва производството в преработващата промишленост, докато производството в добивната промишленост се сви с 0,6%, а при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен растеж с 0,6 на сто.

Спрямо февруари 2019-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с с 6,3%, а в добивната промишленост - с 8,5%, докато производството в преработващата промишленост нараства с 2,4 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през февруари с 0,6% след повишение с 0,3% през януари. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се свива с 0,3% при понижение с 0,8% и в сградното строителство.

На годишна база строителната продукция през февруари се понижава с 1,1% след растеж с 1,7% през януари, като сградното строителство се свива с 2,4%, а гражданското и инженерното строителство нараства с 0,8 на сто.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през февруари тя се увеличава с 0,9% след повишение с 0,1% през януари.

На годишна база растежът на търговския оборот се подобри през февруари до 5,5% от 3,5% в началото на 2020 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg