EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ръст на продажбите на коли в ЕС & България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на продажбите на коли в ЕС & България

mail09:01 | 16.05.2016прегледи 1340 коментарикоментари 0


През април регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отчете поредно силно повишение, отразявайки оставащото в сила от повече от две години насам възстановяване на автомобилния пазар в региона, като в същото време продължава и растежът на продажбите на нови автомобили в България, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха за 32-ри пореден месец, нараствайки с 9,1% на годишна база (спрямо април 2015-а) след по-слаб растеж с 6% през март, отбелязва ACEA.

За първите четири месеца на настоящата година регистрацията на нови автомобили на Стария континент се повиши с 8,5% (спрямо същия период на 2015-а) до общо 5 094 026, като само в рамките на април бяха регистрирани 1 273 733 нови автомобила, достигайки най-голям обем от април 2008 година – точно преди глобалната икономическа и финансова криза да удари сериозно автомобилната индустрия по целия свят.

Асоциацията на европейските автомобилостроители отбеляза, че има ускоряване на темпото на растеж при продажбите на нови автомобили във всички водещи европейски пазари. По-добър ръст през април регистрират продажбите на нови автомобили в Италия (скок с 18,6%), Испания (с 10,3%), Франция (със 7,9%) и Германия (с 5,6%).

Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България нараснаха през април с 8,8% на годишна база до 2173 броя спрямо 1998 преди година. За първите четири месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 8,1% до 7572 броя автомобили спрямо 7006 броя през същия период на 2015 година, показват данните на ACEA.

По тези показатели нашата страна е в т.нар. "златна среда" сред всички 28-страни-членки на Европейския съюз.

Продажбите на автомобили са оценявани като водещ показател за състоянието на европейската икономика. Поради тази причина данните за април дават пореден положителен сигнал за икономическото състояние на ЕС в началото на второто тримесечие на фона на оставащите в сила опасенията, свързани със забавянето на глобалната икономика и по-специално на Китай и на останалите водещи развиващи се пазари.

Сериозен растеж в ЕС през април бележат продажбите на нови автомобили на немската компания Daimler (ръст с 21,2% на годишна база), на италианската фирма FCA Group (повишение с 14,3%) и на BMW (с 11,9%), докато по-слабо повишение на продажбите регистрират френските фирми PSA Group (с 6,2%) и Renault Group (с 5,1%).

В същото време продажбите на нови автомобили с марката "Фолксваген" се повишават скромно, но все пак бележат растеж през април с 5,4%, въпреки продължаващия скандал с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили, благодарение на солидно повишение на продажбите на марките "Порше" (с 13,4%) и "Ауди" (с 10,3%), докато регистрацията на нови автомобили от марката "Фолксваген" се повишават с едва 2,7 на сто. Въпреки че "Фолксваген" продължава да бъде най-големият автомобилопроизводител на Стария континент, негативните ефекти ефекти от скандал се изразяват най-вече в продължаващо намаляване на дела на компанията в европейския автомобилен пазар през четвъртия месец на годината до 25,2% от 26,1% през април 2015 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg