EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на продажбите на камиони в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на продажбите на камиони в Европа

mail16:50 | 27.04.2011прегледи 806 коментарикоментари 0


Възстановяването на европейския пазар на нови превозни средства за търговски цели набира скорост с растеж на регистрациите от 9,7 % на годишна основа през март и скок в печалбите на двата водещи производителя в сектора, информира ДПА. Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) посочва в най-новия си доклад, че през първото тримесечие новите регистрации са нараснали с 14,7 процента спрямо същия период на миналата година, достигайки 499 456 единици. Данните подчертават възстановяването на световната автомобилостроителна индустрия, след като тя бе тежко засегната от рецесията, започнала през 2008 година.
Шведският производител на тежкотоварни превозни средства Volvo обяви днес, че чистата му печалба се е удвоила през първите три месеца на годината до 4,1 милиарда крони (675 милиона долара), а конкурентната компания Scania съобщи за скок от 77 % благодарение на силното търсене във водещи нововъзникващи икономики. Групата Volvo, в която не влиза автомобилното подразделение, отбеляза, че растежът на печалбата й е свързан с възстановяването на зрелите пазари в Европа и САЩ и с "продължаващото рязко увеличение на продажбите" в Бразилия, Китай и Индия. Чистата печалба на другата шведска компания - Скания - е скочила до 2,51 милиарда крони през първото тримесечие спрямо 1,42 милиарда крони година по-рано. Скания е подразделението за търговски превозни средства на най-големия европейски автомобилостроител Volkswagen, припомня ДПА. В момента Скания води преговори за сливане с конкурентния производител на камиони МАН (MAN). Инициативата за обединяване на двата производителя на камиони се ръководи от Фолксваген, който притежава 46 % от Скания и 29,9 процента от МАН. Тримесечните нетни приходи от продажби на Скания са скочили с 25 на сто до 20,69 милиарда шведски крони, а доставките на превозни средства с нараснали с цели 60 %. Volvo е отчел сходни резултати - растеж от 22 % на нетните приходи, които са достигнали 71,5 милиарда крони. Сред пазарите, на които е отчетено по-високо търсене, е американският, където старите камиони се подменят с нови и по-икономични превозни средства.
През първото тримесечие поръчките на Volvo са се увеличили с 40 на сто на годишна основа, а доставките - с 49 на сто, като компанията е доставила 55 069 камиона през този период. Търсенето на градски автобуси е останало слабо в Северна Америка и Европа. Автобусното подразделение на групата е продало 4859 единици през тримесечието, което е понижение с 4 % спрямо година по-рано. Данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители сочат, че регистрациите на превозни средства за търговски цели на най-големите пазари в региона бележат силен растеж за първото тримесечие. Резултатът включва скок от 30,9 % в Германия, 30 % във Великобритания и 11,6 процента във Франция. Изключително силни са увеличенията в балтийските страни, докато в Гърция, Португалия и Ирландия е отчетен спад на регистрациите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159