EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на потреблението едва през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на потреблението едва през 2011

mail15:20 | 09.07.2010прегледи 1175 коментарикоментари 0


Кризата е забавила с 10 години растежа в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, включително България, показва проучване на виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW), цитирано от Франс прес.
Средно всяка страна от тази зона ще изгуби близо едно десетилетие в процеса на настигане на равнището на растежа в Европейския съюз, посочва институтът в последните си прогнози за региона.
Проучването се отнася за дългосрочните перспективи за растежа на 20 страни, сред които България, Чехия, Унгария, Румъния, Русия, Украйна, а също и Казахстан.
Преди кризата страните от този регион са били в състояние да достигнат до 2030 година 90% от средния брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението на ЕС, е изчислил институтът.
Някои от тези страни, които още ближат раните си от най-тежката рецесия в своята история през 2008 и 2009 година, едва ли ще достигнат 70% от БВП на европейците след 20 години, отбелязва виенският институт.
Най-тежък ще бъде обратът в страните, които преди кризата имаха силен икономически растеж до спукването на балона  - Литва, Латвия, Естония, както и Казахстан.
Други като Македония и Унгария, където растежът преди кризата бе вял, страдат по-малко. В краткосрочен план 20-те страни ще отчетат бавно възстановяване на растежа:1% през 2010 г., 2,5% през 2011 г. и 3,5 % през 2012 г., прогнозира институтът.
Растежът ще бъде по-силен в страните от Общността на независимите държави (ОНД) и в Турция - близо до средния в Централна Европа и по-нисък, отколкото в Югоизточна Европа и Балтийските страни.
Очаква се по-добре да се справят страните с гъвкави лихвени проценти и солиден промишлен сектор. Безработицата обаче ще продължи да нараства, а вътрешното търсене и потреблението на домакинствата ще започнат да нарастват отново едва през 2011 година.
Положителният ефект от износа, който в момента е двигател на съживяването, се очаква да контрабалансира мерките за строги икономии,  взети от много правителства, подчертава институтът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg