EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на новопостроените жилища в София &регион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на новопостроените жилища в София &регион

mail08:15 | 10.03.2023прегледи 3088 коментарикоментари 0


Проведе се Успешно премина и вторият бизнес форум, който водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net , част от Investor Media Group, организира в София на 6 март в Интер Експо Център. Представители от имотния бранш имаха възможността да представят на аудиторията какви са предизвикателствата пред пазара на имоти в София и региона и очертаха какви са очакващите се промени в състоянието на имотния пазар през 2023 г.

Димитър Христов от агенция за недвижими имоти Явлена, откри експертната среща в София с анализ на пазара на жилищни имоти.

„В четвърто тримесечие на 2022 г. имахме спад на броя на ипотеки, но всяко второ жилище продължава да се купува с ипотечен кредит. По официални данни на Явлена можете да видите, че 62% от миналогодишните сделки са с конструкция тухла, а панелните жилища са 19%. Забелязахме и увеличение на броя сделки на панелни жилища, а най-търсени имоти продължават да бъдат двустайните и тристайни апартаменти.“, коментира Димитър Христов от агенция за недвижими имоти Явлена на форум за развитие на този пазар.

„През изминалата година имахме повече запитвания и повече огледи, но много по-малко сделки. Това означава, че необходимостта от жилище продължава да съществува и продължава предлагането да е по-малко от търсенето“, това заяви Инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи по темата за новото строителство.

По време на бизнес форума, организиран от Imoti.net, по отношение на цените и качеството, на които се предлагат новите имоти, Шопов заяви, че голяма част от потенциалните клиенти нямат финансовата възможност за сключване на сделка, като причината за това е инфлацията. Цените на жилища през 2022 г. в София са се повишили с 18%, а доходите на гражданите са останали същите.

Това, което е успокоително в случай на инфлация, не само в България, е, че доходите догонват инфлацията след година, година и половина“, допълни той.

Николай Лазаров от Пощенска банка коментира: „Банковата система растеше много успешно. Разликата между кредити и депозити се увеличи до 20,5 млрд. евро, като депозитите са повече от кредитите, което, на нашия език, означава, че има ликвидност. От гледна точка на безработица, България продължава да бъде с изключително ниска безработица, почти няма такава“.

Инфлацията в България е 14% и това кара повече домакинства и физически лица да се замислят какво се случва с парите им, като стават по-консервативни в избора си на жилище.

д-р Свилен Колев – заместник-председател на Национален статистически институт заяви, че има значителен ръст на новопостроените жилища в края на 2022 година. „Наблюдавахме ръст на новопостроените сгради и жилища в четвъртото тримесечие, като при жилищните сгради е с 32%, а жилищата в тях е с 5,3%. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в столицата – около 300 сгради с 2000 жилища“, цитира той данни на НСИ.

„Цените на имотите в България отдавна са в евро. В един 10-годишен период имотите растат защото има инфлация, 2000 евро вече не са това, което бяха преди 10 години. Очаквам лек спад на цените до 2-3 години, но това, което бута в друга посока, е инфлацията.“, коментира доц. Маню Моравенов по отношение на въвеждането на еврото в България.

”Със сигурност вдигането на лихвения процент на ипотечните кредити би оказал някакво влияние, но не такова, че да постигнем някакви сериозни драми на пазара, като спад на цената от порядъка на 20%. Това е някакъв абсолютен мираж“, каза имотен експерт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1124