EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на МРЗ и в Полша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на МРЗ и в Полша

mail09:40 | 18.09.2023прегледи 482 коментарикоментари 0


Минималната работна заплата в Полша ще се повиши с почти 18 процента през януари, заяви премиерът Матеуш Моравецки, само месец преди провеждането на парламентарните изборите в страната. Разходите за живот са на първо място сред тревогите на избирателите в Полша, на които се стреми да отговори обявеното днес повишаване на минималните трудови възнаграждения, предаде Ройтерс.

След увеличаването на минималната заплата до 4242 злоти (915 евро) на месец от началото на 2024 г., минималните ставки ще бъдат повишени и до 4300 злоти (927 евро) през юли 2024 г. Ако плановете на правителството бъдат осъществени, то това ще доведе до 146-процентов ръст на минималната заплата в Полша, откакто правителството на партия "Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г.

Полските власти също така обявиха 60-процентово увеличение на детските надбавки, което ще влезе в сила през януари 2024 г.

"Днес на Министерски съвет приехме минимална почасова ставка, която през 2024 г. ще бъде 27,70 злоти (6 евро)", обясни на пресконференция премиерът Моравецки. "По време на правителството на партия "Гражданска платформа" работата за няколко злоти на час беше норма", добави той.

"Гражданска платформа" е най-голямата опозиционна партия в Полша и водеща сила в "Гражданска коалиция", която се стреми да свали от власт "Право и справедливост".

Говорителят на коалицията Ян Грабиец заяви, че думите на премиера Моравецки не отразяват реалното положение на поляците, тъй като двуцифреният ръст на цените изяжда покупателната им способност.

"Те търсят някакъв символ, който да покаже, че животът на хората не е по-лош, но факт е, че финансовото положение на поляците е много по-лошо, отколкото преди четири, пет или шест години", каза Грабиец.

Инфлацията в Полша е била 10,1 на сто през август според експресната оценка на Централната статистическа служба на Полша. Цените достигнаха своя връх през февруари, когато се покачиха с 18,4 на сто на годишна основа.

Заплатите в корпоративния сектор, които растат с двуцифрен темп от февруари 2022 г., са се увеличили с 10,4 на сто през юли.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg