EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на лукс пазара въпреки всичко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на лукс пазара въпреки всичко

mail14:50 | 02.01.2013прегледи 415 коментарикоментари 0


Въпреки дълговата криза се очаква през 2012 година пазарът за луксозни стоки да отчете растеж от 10%, съобщава германският в. "Ханделсблат". В света тази година за предмети на лукса ще бъдат похарчени около 750 милиарда евро. Пазарът на луксозни стоки - бижута, скъпи автомобили и вина - през 2012 г. ще нарасне с 10%, според доклад на консултантската компания Bain & Company, изготвен по поръчка на италианското обединение на производители на луксозни стоки Altagamma. Безмитните покупки в Европа тази година ще нараснат с 28 процента до над 30 милиарда евро, според компанията Global Blue, която е специализирана в безмитната търговия. Клиентите ще оставят по-голямата част от парите си в Париж и в бутиците на други големи френски градове - близо 7 милиарда евро. На второ място като център за търговия с луксозни стоки се нарежда Италия, а Германия остава на четвърто място с очакван оборот от 4,8 млрд. евро. Най-търсени луксозни стоки с дял от 27% са аксесоарите като дамски чанти, часовници, бижута и обувки. Увеличава се и броят на мъжете, които дават пари за скъпо облекло - през 2012 г. този пазарен сегмент вероятно ще отчете растеж от 10% до 26 млрд. евро, изравнявайки се с пазара на луксозно дамско облекло, който достига обем от 27 млрд. евро.

Най-големите купувачи на луксозни стоки са китайците, които надминават руснаците като клиенти на луксозните бутици в цял свят. Те обаче пазаруват много и на вътрешния пазар - за първи път китайските потребители на луксозни продукти задминават японските, харчейки над 27 млрд. евро. Тези разходи за луксозни стоки ги нареждат веднага след американските потребители. Скъпите коли винаги са били сред най-предпочитаните луксозни стоки, но този пазар расте значително по-бавно. През 2012 г. растежът вероятно ще бъде едва 4% до 290 млрд. евро. Браншът получава тласък от Азия, където все повече успешни бизнес дами си позволяват луксозна кола - особено предпочитан е моделът Maserati GranCabrio, а близо 30% от клиентите на Мазерати в Китай са жени.
Китай е важен пазар и за производителите на скъпи вина, като тази година е отчетен растеж от 12% до 51 млрд. евро. Бизнесът с вина и шампанско от 2009 г. бележи растеж в двуцифрени стойности. Шампанското има дял от около 30% и остава сред най-предпочитаните луксозни напитки. Китай вече е сред най-големите вносители на вино, като се очаква за 5 до 10 години да заеме и първото място. Кризата се отрази на строителите на яхти, които през 2012 г. отчитат растеж от едва 2%. Все пак обаче този сегмент от пазара на луксозни стоки също нараства.

 


Тагове: лукс пазар, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg