EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ръст на индустриалното производство в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на индустриалното производство в ЕС

mail07:30 | 17.12.2020прегледи 369 коментарикоментари 0


Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза по-силно от очакваното повишение през октомври, показват данни на Евростат. Това е позитивен знак за началото на последното за годината тримесечие, когато обаче се очаква забавяне или дори обръщане на посоката на икономическия подем от предходните три месеца с оглед на втората вълна на коронавирусна пандемия и въведените заради нея нови локдауни на стария континент.

Спрямо година по-рано индустриалното и промишлено производство продължава да се свива при близо 2/3 от страните членки на ЕС, като по този показател нашата страна продължава да заема едно от последните места.

Производството в рамките на целия ЕС нарасна през октомври с 1,9% спрямо септември, когато се повиши с едва 0,3%, докато в еврозоната се увеличи с 2,1% след анемично растеж с 0,1% месец по-рано. По този начин европейското индустриално производство се повишава за шести пореден месец след драматичните понижения през март и април, когато икономика в Европа все още се намираше в шок от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на стария континент.

Основна причина за доброто повишение на индустриално производство през октомври в еврозоната оказва нарастването на енергийното и на производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба съответно с 1,8% и с 1,5%, както и на средствата за производство (скок с 2,6%) при стагнация на производството на недълготрайни потребителски стоки (0,0%).

Подобни тенденции се отчитат и в рамките на целия ЕС, където средствата за производство се увеличиха през октомври с 2,6%, производството на дълготрайни потребителски стоки с 1,3% и енергийното производство с 1,2%, докато производството на недълготрайни потребителско стоки се сви с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през октомври се понижи с 3,8% след спад с 6,3% месец по-рано, в в рамките на целия ЕС с 3,1% след понижение с 5,5% през септември, отбелязвайки спад за пореден месец в рамките на 2020 година, но далеч по-скромен от драматични спадове по време на първата вълна на коронавирусна пандемия таи пролет.

В същото време промишленото производство в България нарасна през октомври с едва 0,1% спрямо септември, когато се повиши с 2,5 на сто. Въпреки че това представлява повишение за шести пореден месец, то все още не може да компенсира изцяло солидния спад с 5,1% през март и с 11,6% през април, показват данните на Евростат. По-слаб растеж или понижение на производството през октомври беше отчетен в шест други страни членки на ЕС.

Спрямо октомври 2019 г. промишленото производство в България отбеляза спад с 4,0% след понижение с 2,8% през септември, свивайки се за осми пореден месец, след като за последно отчете стагнация през февруари.

Само четири страни членки на ЕС отчетоха по-голям спад на октомврийското производство на годишна база в т.ч. Ирландия (спад с цели 15,5%), Дания (с 9,2%), Франция (с 4,3%) и Германия (с 4,1%).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg