EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на износа на дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на износа на дървесина

mail14:10 | 01.12.2010прегледи 1476 коментарикоментари 0


Неколкократно е увеличен износът на дървесина от района на Смолян за Турция и Македония през тази година, заяви за БТА инж. Асен Карабов, директор на Регионалната дирекция на горите в Смолян. Според него засиленият интерес за износ на дървесина е предизвикал повишаване на цените на дървения материал в района с до 30 процента.
Износът на фасонирана дървесина от Смолян се е увеличил около 4 пъти, по данни на Службата за растителна защита в Смолян, която издава задължителните за износ в държави извън ЕС фитосанитарни сетрификати.
Над 26 хиляди кубика дървесина от областта са предназначени за износ за Македония и Турция от началото на годината, сочат данните на службата. През миналата година износът на дървен материал е около четири пъти по-малко - общо 6686 кубични метра.
Доставките за съседни страни са главно на обработен дървен материал- дъски, греди и талпи. Сред изнесените през тази година пратки с дървен материал има и два камиона за Ирак, информират от дирекцията на горите.
От началото на годината са издадени общо 700 разрешителни за износ на необработен дървен материал за цялата страна, а през 2009 г. - 417 разрешителни според справка на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. Износът на необработен дървен материал
в голямата си част е предназначен за Турция и Македония, коментира инж. Бисер Дачев, изпълнителен директор на ИАГ.
Голяма част от добивания в Смолянско дървен материал през тази година е за износ, уточнява инж. Карабов. По негови думи през последните два месеца се наблюдава ново поскъпване на дървесината в резултат на засиления износ. На последните търгове за продажба на дървен материал цените са увеличени до 30 процента над началните, достигайки стойности 130 лв. за кубик едра дървесина.
Увеличеният износ стабилизира дървопреработващия отрасъл в Смолянско след кризата, смятат горовладелци от региона. Цените на дървесината, според тях, се увеличават до по-приемливи за дърводобивния бизнес стойности, след рязкото поевтиняване на суровината в началото на глобалната криза.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1128