EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на европейския износ през август

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на европейския износ през август

mail17:30 | 15.10.2010прегледи 694 коментарикоментари 0


Европейският износ е нараснал през август въпреки признаците за забавяне на световната икономика и поскъпването на еврото, сочат оповестените днес данни на Евростат, цитирани от ДПА.
Европейската статистическа служба съобщи, че износът от 16-те страни членки на еврозоната е нараснал през август с 1 процент, като се отчитат сезонните фактори, след като през юли бе спаднал с 0,2 процента.
Евростат потвърди и обявените по-рано данни за инфлацията, като посочи, че темпът на нарастване на потребителските цени се е увеличил с 1,8 процента през септември спрямо 1,6 на сто  през август.
Потребителските цени остават в границите на целевата инфлация на Европейската централна банка, която е до 2 процента.
Голямото търсене от водещите световни нововъзникващи пазарни икономики е основният фактор, допринесъл да растежа на износа на еврозоната.
Анализаторите предупреждават обаче, че темпът на растеж на износа може да се забави през следващите месеци, тъй като световната икономика губи инерция, като силното евро евентуално ще обезкуражи чуждестранното търсене.
Вносът в еврозоната се е увеличил с 1,8 процента през август, след като през юли спадна с 1,3 процента.
Търговският дефицит на еврозоната достигна 4,3 милиарда евро (6,03 милиарда долара) през август, докато през юли бе отчетен излишък от 6,2 милиарда евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg