EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на депозити и на ипотечни кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на депозити и на ипотечни кредити

mail09:00 | 08.07.2011прегледи 707 коментарикоментари 0


Продължаваме да наблюдаваме ръст на депозитите на дребно, не забелязваме да има отдръпване на вложители, но виждаме че се повишава и търсенето на ипотечни кредити, коментира по повод поведението на клиентите на банките в момента главният изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис.
Някои клиенти използват част от своите депозити за плащанията, които трябва да направят за покупка на ново жилище, а за останалата част от сумата могат да вземат кредит, коментира Хасиотис. Той обаче подчерта, че за момента банковите депозити продължават да нарастват стабилно и не се забелязва отлив на депозанти. Депозитите на дребно са голяма част от депозитната ни база, което показва доверието на хората в банковата система и в частност към нашата банка, отбеляза банкерът.
По отношение на кредитния пазар у нас ипотечните кредити са най-търсените продукти, което е много насърчаващо по две причини - първо това означава, че хората се чувстват по-сигурни за своето бъдеще и това им дава възможност да вземат едно от най-важните решения в живота си - да си закупят дом; и на второ място - очевидно хората мислят, че пазарът на жилища вече е ударил дъното и в момента могат да купуват на най-добрите цени, коментира Антъни Хасиотис. В отговор на въпрос дали смята, че пикът на лошите кредити е отминал Хасиотис посочи, че всички банки добре познават лошите кредити, които имат и работят в посока решаването на проблема, което само по себе си е много важно като фундамент. По-бавен е темпът на растеж на необслужваните кредити, отколкото беше в миналото, каза банкерът.
По данни на БНБ докато за миналата година темпът на нарастване на лошите кредити е бил 21,7 процента, то сега е 8,5 процента. В някои от областите като потребителските кредити има спад в просрочените кредити и можем да кажем, че пикът на влошаване е отминал, каза Хасиотис. По отношение на други кредити - например при корпоративните кредити, все още очакваме да видим как ще се развият нещата, добави той.
По повод на това, че Пощенска банка е част от гръцката финансова група Юробанк И Еф Джи Груп Антъни Хасиотис заяви, че кризата в Гърция не влияе върху дейността на банката у нас. Гледаме на кризата като на възможност, както за страната, така и за банките и дори смятам, че в определен момент, когато стане ясно кой губи и кой печели, България ще е от страните, които печелят от кризата, коментира Хасиотис. Той подчерта, че България е държава, чиято икономика, финанси и възможности за развитие са оазис не само за региона, но и за Европа. Дейността ни в България е водещ приоритет за нашата група и това е дългосрочна стратегия, заяви Хасиотис. Макар че принадлежим към една по-голяма финансова група, ще се стремим да бъдем по-независими при привличането на финансов ресурс към Пощенска банка, така че като типично българска банка да можем да инвестираме повече в страната и в икономиката й, каза Антъни Хасиотис. В отговор на въпрос той посочи, че при привличането на финансови средства банката ще разчита както на депозити - на дребно, корпоративни и институционални, така и на финансов ресурс от ЕБВР, ЕИБ и Международната финансова корпорация. Когато пазарите се успокоят ще се опитаме да привлечем и средства от международните финансови пазари, посочи Хасиотис. Той прогнозира, че на база добрите публични финанси на страната, много скоро е възможно кредитният рейтинг на България да бъде увеличен, което ще даде възможност и на търговските банки да търсят заемни средства на финансовите пазари на по-нисък процент.
По отношение на тенденциите при нивата на лихвите в България Антъни Хасиотис заяви, че е съгласен с оценката на гуверньора на БНБ Иван Искров, че не може да се очаква съществен спад, но че посоката на движение на лихвите е надолу. Заради доброто положение на местния финансов пазар е възможно лихвите, особено по кредити в български лева, да отбележат спад, коментира банкерът. Има обаче насрещна сила - еврото, която ни притиска, добави той. Хасиотис посочи, че се очаква днес Европейската централна банка отново да повиши основният лихвен процент, което от своя страна води до оскъпяване на кредитите в евро. Главният изпълнителен директор на Пощенска банка отбеляза, че в България лихвите по депозитите са много по-високи от тези в съседните страни и това позволява да се отчита стабилност в страната. Когато ситуацията се успокои, все повече лихвените нива ще достигат нормални стойности, а очаквам с отбелязването на икономически растеж общата депозитна база в страната да започне постепенно да намалява, защото хората ще търсят и други възможности за инвестиране на финансите си, прогнозира Антъни /БТА
 


Тагове: депизит, кредит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161