EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на био производството в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на био производството в България

mail15:45 | 05.06.2012прегледи 509 коментарикоментари 0


Делът на биологичното производство в България спрямо конвенционалното през 2011 г. бележи ръст от 30 на сто в сравнение с 2010 година. Площите в системата на контрол през  миналата година са 26 622 хектара и това се дължи на засиленото търсене на продукцията на световния и европейския пазар. Това каза днес заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който откри семинар на тема "Био продуктите - чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите" в рамките на изложбата-базар на сертифицирани български биопроизводители.
Форумът се провежда в Гранд хотел "София" и оновната му цел е да представи данни за качествата на био храните, научни доказателства за предимствата им и тенденции в цените. Цветанов информира, че най-предпочитаните от производителите са зърнено-житните култури, чийто площи през 2011 г. са се увеличили с 20 на сто спрямо предходната. Най-големи площи с биокултури заемат пшеницата, царевицата, ечемикът и ръжта. С около 670 ха зеленчуците бележат ръст от 60 на сто през 2011 спрямо 2010 г. Трайните насаждения /орехи, лещници, бадеми и кестени/, които са сред най-предпочитаните за биологично отглежданите са се увеличили също с над 60 на сто, а след тях се нареждат сливовите насаждения - с 40 на сто, както и насажденията с кайсии и ябълки, регистрирани в системата за контрол през същия период. За първи път в тази система са включени и насаждения от маслини и други нетипични за нашата страна култури, информира зам.-министър Димитров. Значителен е ръстът и при биологичното животновъдство - 10 000 овце и кози общо, 58 000 пчелни семейства за производство на биомед, както и първата регистрирана биоферма с 200 бизона. През 2011 са произведени 194 тона билогично кисело мляко, 144 тона бяло саламурено сирене и близо 1270 тона билогичен пчелен мед. Това е значително повече от предходната година, отбеляза Цветан Димитров. С разрешение от министъра на земеделието и храните за осъществяване на контрол на биологичното производство у нас са 9 фирми, сред които "Балкан Биосерт" ООД, "Кю сертификейшън" АД, "Лакон" ООД, СЖС България" ЕООД и др. съобщи той.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg